Naujausios žinios

Stefanija Tamošiūnienė ir Marjan Buinicki: „Liaudies išrinktieji privalo pateisinti žmonių lūkesčius“

Valda Patinskienė

Šių metų pradžioje tiek pozicijos, tiek opozicijos Tarybos nariai susitiko su Širvintų rajono gyventojais ir pristatė savo veiklos rezultatus, pasiektus per 2015 m. Valdančioji Tarybos dauguma pateikė praėjusių metų ataskaitas, strateginius planus ir vizijas, o opozicija pažėrė kritikos esamai valdžiai dėl viešųjų pirkimų, valdymo būdų, elgesio su žmonėmis.

Širvintų krašto gyventojai išgirdo visos Tarybos poziciją į esamą situaciją. „Širvio“ redakcija nusprendė pakalbinti buvusius Tarybos narius, kad išsakytų savo nuomonę apie savivaldos situaciją Širvintų rajone.

LLRA (Lietuvos lenkų rinkimų akcijos) nariai – Stefanija Tamošiūnienė ir Marjan Buinicki pateikia savo nuomonę.

Pasibaigus 2011–2015 metų savivaldybių tarybų kadencijai Širvintų rajono LLRA (Lietuvos lenkų rinkimų akcijos) nariai turi kuo pasidžiaugti, gali drąsiai žiūrėti savo rinkėjams į akis.

Dideliu pasiekimu ir didele atsakomybe tapo praėjusių rinkimų rezultatai, kai po pertraukos į Širvintų tarybą buvome išrinkti dviese, aš – Stefanija Tamošiūnienė, ir Marjan Buinicki. Daugumos koalicijos sudarymas be šių dviejų „auksiniais“ tapusių balsų buvo praktiškai neįmanomas. Buvo siūlyti ir aptari įvairūs koalicijų sudarymo variantai. Įvertinę buvusios rinkiminės kampanijos batalijas ir kai kurių partijų neetišką kovą dėl rinkėjų balsų, LLRA atstovai Širvintų taryboje pasirinko darbą koalicijoje su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos socialdemokratų, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų), Partijos tvarka ir teisingumas, Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų partijos tarybos nariais. Darbo partija, turėjusi daugiausia taryboje mandatų, liko opozicijoje. Meru tapo nepriklausomas kandidatas Vincas Jasiukevičius. LLRA Širvintų skyrius, gavęs LLRA Aukščiausios Tarybos pritarimą, į atsakingas Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigas delegavo Rasą Tamošiūnienę. Darbas „margoje“ koalicijoje, kur kiekvienas suinteresuotas savo rinkiminės programos įgyvendinimu, buvo tikrai nelengvas. Koalicijos tvirtumas nuolat buvo bandomas. Tarybos nariai gaudavo pasiūlymų keisti partnerius, buvo viliojami geresniais postais. Kai kurie neatlaikė, susigundė pažadais, šiltesnėmis vietelėmis biudžetinėse įstaigose. Taip prie opozicijos prisijungė dvi konservatorės bei Tvarkos ir teisingumo partijos tarybos nariai. Koalicija tęsė darbą turėdama tik vienu Tarybos nariu daugiau nei opozicija. Vieno balso persvara vyko Širvintų tarybos posėdžiai, bet buvo priimami gyventojams svarbūs ir aktualūs sprendimai. Šiandien išdidžiai galima tvirtinti, kad aš, Marjan Buinicki, Administracijos direktoriaus pavaduotoja Rasa Tamošiūnienė atsakingai ir sąžiningai įvykdė jiems pavestas pareigas, garbingai atstovavome rinkėjų ir Širvintų rajono gyventojų interesams. Kitų partijų Tarybos nariai LLRA atstovus įvertino kaip patikimus, duoto žodžio besilaikančius, sąžiningus žmones, su kuriais ir ateityje norėtų dirbti ir bendradarbiauti.

Ketveri kadencijos metai buvo produktyvūs ir tai pajuto rajono gyventojai. Mūsų Tarybos narių aktyvaus darbo, gebėjimų įtikinti partnerius dėka atlikta daug konkrečių darbų. Didžiausią dėmesį skyrėme kaimo kelių būklės gerinimui. Tai buvo komandinis ir kompleksinis darbas bendradarbiaujant su Susisiekimo ministerija, Kelių direkcija, Širvintų savivaldybės vadovais. Pagaliau pradėti įgyvendinti 25 metus visų partijų žadėti, bet taip ir neįvykdyti kelių Jauniūnai–Šiauliai–Pajuodžiai, Medžiukai–Barskūnai–Paberžė asfaltavimo darbai. Tai tęstinis projektas, reikalaujantis daug lėšų (vieno km kaina – 1 mln. Lt.). Džiaugėmės, kad tos lėšos pasiekė Jauniūnų seniūniją, šiandien džiaugiamės naujais asfaltuotais keliais. Koalicija reaguodavo į gyventojų skundus dėl prastos žvyrkelių dangos, todėl buvo atlikti kaimo kelių Jauniūnai–Pavasarėliai, Barskūnai–Verbalaukė, Klonėnai–Petriškės, Bartkuškis–Plikiškės, kelio per Miegučių kaimą, Pievų gatvės Jauniūnuose žvyravimo ir būklės gerinimo darbai. Taip pat pradėta asfaltuoti ilgiausia Barskūnų kaime Mokyklos gatvė. Sutvarkytos Širvintų m. Vyšnių g.,  Kernavės k. Kerniaus g., Zibalų k. Jaunimo ir Pievų g.

Per kadenciją kaimo vietovėse įgyvendinti vandens gerinimo projektai. Kokybišku, švariu vandeniu džiaugiasi 12 gyvenviečių, tarp jų Jauniūnų, Medžiukų, Barskūnų, Alionių, Motiejūnų ir kt. Administracijos direktoriaus pavaduotojos Rasos Tamošiūnienės ir aktyvaus seniūnaičio Lech Urbanovič dėka buvo išspręstas Gudulinės kaimo vandens bokšto remonto ir vandens tiekimo gyventojams klausimas. Alionių gyventojai kreipėsi į Savivaldybės administraciją prašydami spręsti vandens kapinėse problemą. Šiandien visa parapija ir bendruomenė dėkinga buvusiai Administraijos direktoriaus pavaduotojai, kurios dėka kapinėse įrengtas vandentiekis.

Gyventojai susidūrę su socialinėmis problemomis, socialinio būsto įsigijimo klausimais, daugiavaikės ir nepasiturinčios šeimos visuomet sulaukdavo mūsų Tarybos narių ir Savivaldybės administracijos pavaduotojos, kuri buvo atsakinga už socialinę sritį, dėmesio, patarimo ir optimalaus problemų sprendimo.

Įgyvendinti ir tęsiami projektai siekiant geresnio šildymo efektyvumo: Širvintų m. daugiabučių renovacijos, švietimo įstaigų katilinių rekonstrukcijos. Širvintų lopšelyje / darželyje „Buratinas“, Barskūnų pagr. mokykloje, Medžiukų pradinėje mokykloje, Musninkų gimnazijoje, Bagaslaviškio pagr. mokykloje įrengtos ekonomiškos biokuro katilinės. Daugelyje Širvintų r. vietovių, kur veikia didesnės mokyklos ir gyvena daugiau gyventojų, sutvarkyti ir pritaikyti jaunimui sporto aikštynai, atnaujintos bibliotekos.

Labai aktyviai atstovavo ir drąsiai savo krašto interesus gynė Tarybos narys M. Buinicki. Jo pastangomis Barskūnų pagr. mokykla išlaikė klasių komplektų skaičių, čia veikia gausi priešmokyklinio ugdymo grupė. Koalicija pritarė Barskūnų pagr. mokyklos priestato darbams. Jau nuo šio pavasario prasidėjo naujo priestato statyba. Tik labai gaila, kad šiuo metu šis projektas naujos Tarybos sprendimu sustabdytas. Tikime, kad projektas bus atnaujintas ir mokyklos bendruomenė sulauks naujos valgyklos, kuri atliks ir aktų salės, kurios mokykla neturi, funkcijas.

Visos kaimo bendruomenės savo kultūriniams poreikiams ir susitikimams pageidavo geresnių sąlygų. Daugelis projektų įkuriant naujus bendruomenės namus, atliekant kultūros centrų ir bibliotekų renovaciją, įgyvendinta Širvintų rajono Vietos veiklos grupės strategijos lėšomis. Renovuoti Avižonių, Musninkų, Medžiukų, Vileikiškių, Alionių, Anciūnų, Kiauklių, Zibalų, Šiaulių, Bartkuškio, Kernavės k. ir  Kernavės parapijos klebonijai priklausantys pastatai. Pakeisti langai Jauniūnų seniūnijos pastate ir salėje, kurioje aktyviai veikia ir į renginius kviečia Širvintų savivaldybės kultūros centro Jauniūnų filialas.

Per praeitą kadenciją buvo daug nuveikta, bet dar daug liko neatliktų darbų. Tai mažesnių kaimų kelių asfaltavimas ir žvyravimas, apšvietimas. Visiems akis bado apleisti pastatai, kuriuos nesugebėjome nei parduoti, nei renovuoti, tokie, kaip buvusi Jauniūnų mokykla ir kt.

Dabartinei valdančiajai daugumai linkėčiau mažiau blaškytis, atkreipti dėmesį į žmogų. Neskirstyti žmonių nei pagal socialinę padėtį, nei pagal tautinę priklausomybę, nei politines pažiūras. Aš, kaip buvusi tarybos narė, pasisakau už sąžiningai priimtus sprendimus, už gražesnį, tvarkingesnį Širvintų rajoną. Liaudies išrinktieji privalo pateisinti žmonių lūkesčius. Visi kartu: pozicija ir opozicija, privalo spręsti iškilusias problemas, priimti teisingus sprendimus.

Stefaniją Tamošiūnienę ir Marjan Buinicki kalbino Valda Patinskienė

1 Comment on Stefanija Tamošiūnienė ir Marjan Buinicki: „Liaudies išrinktieji privalo pateisinti žmonių lūkesčius“

  1. Protingi tarybos nariai.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus skelbiamas.


*