Naujausios žinios

Fermentuotos arbatos paruošimas (vaizdo įrašas)

Daugelis arbatos mėgėjų nustemba išgirdę, kad tiek žalioji, tiek juodoji arbata gali būti gaminama iš to paties augalo. Skiriasi tik jos paruošimas. Nuo senų laikų protėviai rinko įvairias pievų žoles, žiedus, šaknis, medžių pumpurus bei ūglius ir sudžiovinę šaltuoju metų laikotarpiu vartojo kaip vaistą ar kaip karštą gardų gėrimą su medumi. Kad yra ir kitas senas būdas arbatai paruošti sužinojome vasarą VšĮ „Vikingų kaimo“ organizuotoje stovykloje „Žalčio ratas“. Joje edukacinius užsiėmimus vedė ir visus norinčius mokė pasiruošti fermentuotą žolelių arbatą žolininkė Rasa Subačienė. Ši žolininkė gamina ne tik arbatas. Jos tinklalapyje www.rasokle.lt galite rasti ir įsigyti įvairiausių aliejų (fitolių), hidroliatų (augalų vandens), sirupų bei esencijų.

Rasa Subačienė pasakojo, kad arbatos paruošimas nėra greitas ir lengvas darbas, bet ji taip pat pabrėžė kodėl verta patiems rinkti žoles arbatoms bei jas fermentuoti. Ypač tai naudinga daryti kartu su savo vaikais, kurie žiemos metu sunegalavę nenori gerti vaistažolių arbatos. Savo rankomis surinktą ir pasigamintą arbatą vaikai gers su malonumu.

Rasa Subačienė fermentaciją prilygina lengvam parauginimui. Fermentavimosi metu žolelės pakeičia spalvą, įgauna kitokį kvapą ir skonį. Be to, fermentuotoje arbatoje daug vitaminų ir mineralinių medžiagų.

Fermentuoti galima įvairias žoles, teigė Rasa, bet tądien, kai vyko edukacija, buvo pasirinkti siauralapio gauromedžio (vyresnio amžius žmonių vadinamu Ivan Čai) lapeliai, laukinių aviečių bei gervuogių lapai. Fermentuotas arbatas galima ruošti iš juodųjų serbentų, obelų, žemuogių, braškių, gervuogių, vyšnių, slyvų, gauromečio, vingiorykščių bei mėlynių lapelių. Pirmiausia surinkus žoleles reikia jas paruošti: nuskabyti kotelius bei šiek tiek pavytinti arba užšaldyti. Vėliau reikia pažeisti jų struktūrą. Tai daroma žoleles trinant tarp delnų ar tarp pirštų susukant jas į vamzdelius. „Pažeisti lapo struktūrą būtina todėl, kad atsirastų šiek tiek sulčių,“ – teigė žolininkė.

Gerai sutrynus visas žoleles, reikia tolygiai sumaišyti, jei norima gauti mišinį arba atskirais lapeliais, standžiai sugrūsti į stiklainiukus. Svarbu, kad stiklainiukuose tarp sugrūstų arbatžolių neliktų oro, ši sąlyga būtina arbatos fermentavimui. „Mūsų senoliai neturėjo stiklinių indų, todėl sutrintus lapelius išklodavo ant drobinio audeklo ir standžiai suvyniodavo į vyniotinį. Tokį suktinį laikydavo pirtyje, kai jau visi buvo išsipirtinę, per naktį,“ – pasakojo Rasa Subačienė. O šiais laikais sugrūstus ir sandariai uždarytus dangteliais žemyn stiklainiukus Rasa pataria laikyti šiltoje vietoje. Vasarą labai tinka automobilio salonas ar balkonas bei, jei tokių sąlygų nėra, tai juokaudama pasiūlė nešiotis užantyje. Šilumoje suspaustas į stiklainiukus žoleles reiktų laikyti ne trumpiau kaip parą, bet ne ilgiau kaip tris ir ištraukus iš stiklainiukų iškedenti kiekvieną lapelį, kad neliktų gumuliukų ar suktinukų. Tuomet paskleidus ant drobinio audeklo labai gerai išdžiovinti vėdinamoje vietoje, kur nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai.

Fermentuota arbata skiriasi nuo džiovintos ne tik skoniu bei kvapu, jos laikomos taip pat skirtingai. Pirmiausia fermentuotą arbatą patartina gerti praėjus keliems mėnesiams po paruošimo, antra – ji saugoma ne medžiaginiuose ar popieriniuose maišeliuose, o moliniuose ar stikliniuose sandariai uždarytuose induose. Taip arbata išsaugo savo aromatą ir vaistines savybes.

Edukacijos dalyviai per keturias valandas plušėdami iš peties pasigamino po 125 g talpos stiklainiukus žolelių mišinio fermentavimui. Namuose jų laukė tolesnis fermentuotos arbatos kelias: laikymas šiltai, džiovinimas ir išdžiovintos – brandinimas. Netrumpas žolelių kelias nuo pievos iki arbatos puodelio, bet arbatos gardumas ir nauda sveikatai atperka sugaištą laiką bei triūsą. Todėl laiko turintiems siūlome fermentuotos arbatos pasiruošti patiems, o kas laiko neturi, paruoštos arbatos visuomet galite įsigyti Tymo turguje Vilniuje Užupyje, Maironio ir Aukštaičių g. sankirtoje, kiekvieną ketvirtadienį, jeigu lauke ne šalčiau nei 5 laipsniai Celsijaus.

spaudos rėmimo fondo logo

1 Comment on Fermentuotos arbatos paruošimas (vaizdo įrašas)

  1. Ar galima rauduonelių fermentacija?Ačiū

Komentuoti: Irena Atšaukti atsakymą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus skelbiamas.


*