Naujausios žinios

Net ir vegetarai atras sau tinkamų receptų

Valda PATINSKIENĖ

Asociatyvi nuotrauka. Šaltinis: www.pixels.com

Praeitą susitikimą su ūkininku Bronislovu Vošteriu baigėme aptardami maisto gaminimo receptus, kaip sumaniai panaudoti naudingus mūsų organizmui augalus. Prisiklausiusi tokių viliojančių receptų (turėjau savaitę), keletą jų išbandžiau. Galiu patvirtinti, tikrai labai skanu. Mano šeimos nariai neypatingi salotų mėgėjai, tačiau pietaudami iš salotinės papildomai po šaukštą vis krovėsi sau į lėkštę burokėlių salotų. Jau išbandytos ir kopūstų salotos. Daugumos balsais skaniausios salotos neišrinktos. Vieniems skanesnės kopūstų, kitiems – burokėlių salotos. Juokavome, kad nugalėjo draugystė, o skoniui draugų nėra. Namiškiai žinojo, kad greitu laiku vėl susitiksime pokalbiui su „mums naudingų augalų augintoju“ ir iš anksto paprašė sužinoti naujų receptų.

Apie tokį namiškių pavedimą pasakiau ponui B. Vošteriui.

– Galim kalbėti ir apie maisto paruošimą, panaudojant sėmenų aliejų ar sėmenis, tačiau planavau pokalbį kita tema, – atsakė B. Vošteris.

– Visada Jūs užduodavote toną ir temą per mūsų susitikimus. Tai gal šį kartą pakalbėkime truputį kitaip, bet, manau, nenukrypsime toli nuo temos – sveiko maisto, aptardami augalus, auginamus Jūsų ūkyje.

– Pirmiausia pasiūlysiu silkę su aliejumi. 4 silkės, 4–5 pakepinti svogūnai,3–6 virti grybai, 1 stiklinė sėmenų aliejaus. Prašom!

Paprasta pagaminti rūkytų žuvų salotas: 600 g rūkytų žuvų,1–2 obuoliai,2 rauginti ar švieži agurkai, 2 pomidorai, 1 svogūnas, truputis acto, druskos, petražolių, 4 v. š. sėmenų aliejaus. Ragaukit.

Greit pagaminamos pomidorų salotos: 0,5 kg pomidorų, 1 svogūnas, truputis druskos, 3 v. š. sėmenų aliejaus.

Galiu pasiūlyti paprastas bulvių salotas: 0,5 kg virtų bulvių, 1 svogūnas, 3 v. š. sėmenų aliejaus, 3 v. š. acto, pagal skonį druskos, pipirų, petražolių lapelių.

O gal yra grybų salotų mėgėjų, tad ir jiems yra pasiūlymas: 0,5 l marinuotų ar sūdytų grybų, 2 aliejuje pakepinti svogūnai, 1 obuolys ar 1 raugintas agurkas, 2 virtos bulvės, pusė stiklinės sėmenų aliejaus, 4 česnako skiltelės, druskos.

Kam patinka pupelės, galiu patarti, kokias salotas galima pasigaminti iš jų: 1 stiklinė virtų pupelių, 1 kietai virtas kiaušinis, 3 v. š. sėmenų aliejaus, 2 v. š. acto, 1 svogūnas, 100 g virto kumpio. Skanu? Žinoma!

Pupose gausu baltymų, tad galima pasigaminti pupų paštetą: 3 stiklinės pupų, 200 g morkų, 200 g svogūnų, 54 česnako skiltelės, 2 v. š. sėmenų aliejaus, 4 v. š. su druska pakepintų maltų sėmenų, mairūno. Išbrinkytas pupas išvirkite tame pačiame vandenyje, kuriame mirko. Svogūnus patroškinkite aliejuje, sudėkite tarkuotas morkas ir dar patroškinkite. Suberkite susmulkintą česnaką, mairūną. Išmaišykite. Troškintas daržoves ir pupas du kartus permalkite mėsmale, suberkite sėmenis, išmaišykite. Masė turi būti tiršta, galima įberti daugiau sėmenų. Sudėkite į lėkštę, padarykite norimos formos, papuoškite su saldžiaisiais pipirais arba kitomis daržovėmis, tai jau šeimininkių fantazijos reikalas.

– Tai vis rimti valgiai, o ką nors smaguriams galima sukurti iš tokių augalų? – parūpo.

– Žinoma, galima. Štai desertas su vitaminu E: 4 a. š. neriebios varškės, 2 a. š. šviežio sėmenų aliejaus, pusė citrinos, 1 bananas, 2 v. š. riešutų (kokie patinka), 2 v. š. avižų arba miežių grūdų, bet kokių vaisių, pagal skonį medaus. Varškę suplakite su aliejumi, išspauskite citrinos sulčių, sutrinkite bananą, susmulkinkite riešutus, sumalkite pasirinktus grūdus, įdėkite mėgstamus vaisius, viską sumaišykite ir apipilkite pagal skonį medumi. Skanu? Man patinka. Galima pagaminti saldų patiekalą iš spragintų sėmenų, juos sumaišius su medumi ar džemu.

Asociatyvi nuotrauka. Šaltinis: www.pixels.com

Asociatyvi nuotrauka. Šaltinis: www.pixels.com

Žemaičiai mėgsta tokį patiekalą: 100 g sėmenų su druska paspraginti sausoje keptuvėje. Valgyti vienus arba su keptomis bulvėmis ar duona. Šis valgis patinka ir aukštaičiams.

Ir dar pasiūlysiu sėmenų spirgynę: 0,5 l sėmenų, pagal skonį druskos, pipirų, 1 svogūno, kelių bulvių. Darbo eiga: sėmenis pakepinti, juos dar karštus gerai sugrūsti, įdėti smulkiai sukapotą svogūną, pipirų, druskos. Valgyti su karštomis bulvėmis, iškeptomis ar išvirtomis su lupenomis. Tai jau Žemaitijos skanėstas.

Vaikai visada užimti, o ypač jei laksto kieme. Atbėga uždusę, nučiumpa duonos kriaukšlę su cukrumi ir vėl lekia. O jiems galima paruošti sveikus sumuštinius: saują sėmenų pakepinti keptuvėje, tada pasūdyti ir sumalti. Malama trumpai, kad sėmenys būtų rupūs. Duoną supjaustyti juostelėmis. Vieną pusę pamerkti į aliejų. Užberti maltų sėmenų. Pasiūlyčiau jogurtus paskaninti sėmenimis.

Kepant smulkinti sėmenys gali pakeisti riebalus. Pavyzdžiui, 1,5 puodelio smulkintų sėmenų gali pakeisti 0,5 puodelio sviesto, margarino ar kepimo aliejaus. Atkreipiu vegetarų dėmesį: malti sėmenys gali pakeisti kiaušinius kepant blynus, saldžias bandeles, pyragaičius.

Jei kas nori, galiu pasiūlyti bandelių su cinamonu receptą: 1500–1650 ml miltų, 175 ml smulkintų sėmenų, 25 ml greitai kylančių skystų mielių, 75 ml cukraus, 7 ml druskos, 175 ml vandens, 175 ml 2 proc. riebumo pieno, 75 ml margarino ar sviesto, 2 kiaušinių. Įdarui: 75 ml minkšto margarino ar sviesto, 125 ml cukraus, 25 ml cinamono, 4 ml muskato. Glajui: 250 ml cukraus, 25 ml 2 proc. pieno, 2 ml vanilinio cukraus. Atidėkite 250 ml miltų. Likusius miltus, smulkintus sėmenis, mieles, cukrų ir druską sumaišykite dideliame inde. Pašildykite vandenį, pieną ir margariną iki 50–55 C. Sumaišykite karštą skystį su sausu mišiniu. Įmuškite kiaušinius, išminkykite. Tada jau įminkykite atskirai paliktus miltus, kad tešla neliptų prie indo. Tešlą padėkite ant miltais pabarstytos lentos ir minkykite, kol pasidarys elastinga. Tada tešlą uždenkite ir palikite 10 minučių. Po to iškočiokite blyną stačiakampio formos, kurį reikės margarinu ar sviestu patepti, paliekant nuo krašto po 3 cm. Tolygiai užbarstykite cukraus, cinamono ir muskato. Blyną susukite, užspauskite galus, suformuokite apie 30 cm ilgio ritinį. Jį supjaustykite 3 cm ilgio gabaliukais. Sudėkite ritinėlius į riebalais išteptą skardą. Uždenkite ir leiskite pakilti, kol ritinėlių tūris padidės dvigubai (apie 30–40 min). Kepti 190 C temp. 20–25 min., kol kepiniai įgaus aukso spalvą. Skardoje bandeles vėsinkite 10 min., po to aptepkite glajumi.

Galima iškepti kuklius atsiskyrėlių sausainius: 125 ml riebalų (tešlos trapumui), 125 ml balto cukraus, 125 ml rudojo cukraus, 50 ml šaltos stiprios kavos, 1 kiaušinio, 425 ml miltų, 175 ml rupiai maltų sėmenų, 2 ml kepimo miltelių, 2 ml druskos, 2 ml cinamono, 2 ml muskato, 250 ml razinų, 250 ml kapotų riešutų. Išplakite kartu riebalus, cukrų, kavą, kiaušinį. Po to viską, ką buvote paruošę kepiniui, suberkite bendrai ir gerai išminkykite. Darykite 3 cm rutuliukus, dėkite ant sausos skardos. Kepkite 190 C temp. 8–10 min. Skanaus!

– Ir vėl turėsiu darbo iki kito susitikimo. Salotas paragausime greitu laiku, o sausainius kepsiu savaitgalį. Svečių, manau, nebus, tačiau bent receptu pasidalinsiu. Dar ir Jus pavaišinsiu, kai kitą kartą susitiksime. Juk susitiksime?

– Kur dingsi. Namie taip suriktuoju darbus, kad ištaikau ir čia atvažiuoti valandėlei. Matyt, susitiksim.

– Labai ačiū už patarimus ir receptus. Tad iki kito karto. Tuo pačiu laiku ir toje pačioje vietoje.

B. L. Vošterį kalbino V. Patinskienė

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus skelbiamas.


*