Naujausios žinios

Pavasarį laukiami švieži agurkai – ne tik šaltibarščiams ar salotoms

Kiekvieną pavasarį kartu su šviežių daržovių derliumi ant lietuvių pietų stalo sugrįžta pavasarinės salotos, šaltibarščiai ir daugybė kitų patiekalų. Laukiamiausių daržovių sąraše esantis agurkas yra ypač mėgstamas dėl daugybės savo savybių. Prekybos tinklo „Iki“ ekspertai atskleidžia, kodėl lietuviai taip vertina šią daržovę ir pataria, ką pasigaminti iš šviežių agurkų be jau įprastų patiekalų.

Sulig pavasario pradžia parduotuvių lentynas jau pasiekė lietuviški trumpavaisiai agurkai. Pasak Indrės Baltrušaitienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, kasmet ypač laukiama daržovė labiausiai vertinama iš lietuviškų ūkių.
„Trumpavaisiais lietuviškais agurkais pradedame prekiauti vasario pabaigoje ir prekybą vykdome iki pat spalio mėnesio. Pastebime, kad įsibėgėjus pavasario sezonui, jų pardavimai išauga kone dvigubai, o patį piką pasiekia gegužės–birželio mėnesiais. Žmonės vertina lietuvišką produkciją ir net žiemą dažniausiai renkasi tuos agurkus, kurie savo skoniu ir forma primena vietines daržoves“, – sako I. Baltrušaitienė.

Kaip paruošti ir ką gaminti?
„Šią daržovę galima pjaustyti įvairiausiomis formomis ir dydžiais – kubeliais, lazdelėmis ar griežinėliais. Jų sėklos yra valgomos ir maistingos, tačiau kai kurie žmonės mieliau renkasi jų nevalgyti. Tokiais atvejais agurkus galima pjaustyti išilgai ir šaukšto galiuku švelniai išimti sėklas. Ši daržovė gali suteikti gaivų skonį daugybei patiekalų, tačiau kad ir ką nuspręsite valgyti, bet kokiu atveju gausite daug maistingų medžiagų“, – sako V. Juodkazienė.
Pasak jos, nors agurkai daugeliui asocijuojasi su gaiviomis pavasario salotomis ar šaltibarščiais, yra ir kitų patiekalų, kurių pagrindiniu ingredientu taps būtent ši daržovė. Sugrįžtant šiltajam metų laikui V. Juodkazienė dalijasi receptais, kurie puikiai atgaivins.
Šalta agurkų ir jogurto sriuba
Puiki alternatyva šaltibarščiams – tokia pat gaivinanti jogurtinė agurkų sriuba. Rinkdamiesi prieskonines žoleles galite improvizuoti, o patiekdami papuošti ne tik agurkų griežinėliais, bet ir skrudintais graikiniais riešutais ar smulkiai kapotais mėlynojo svogūno gabalėliais.

Reikės (4 porcijoms):
2 vnt. ilgavaisių agurkų
400 ml graikiško jogurto
3 v. š. citrinų sulčių
1 vnt. valgomojo svogūnėlio
1 sklt. česnako
15 g krapų
15 g petražolių
15 g peletrūno
60 ml alyvuogių aliejaus
Druskos, grūstų baltųjų pipirų

Paruošimas:
Agurkus nulupkite ir išimkite sėklas. Vieną agurką sutrinkite elektriniu trintuvu su valgomuoju svogūnėliu ir česnako skiltele. Kitą agurką smulkiai supjaustykite. Sutrintą agurko minkštimą sumaišykite su jogurtu, citrinos sultimis, aliejumi ir pasmulkintomis žolelėmis. Suberkite ir pjaustyto agurko gabalėlius, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Sriubą patiekite šaltą. Galite prieš patiekdami papuošti žolelėmis, agurko skiltelėmis, apšlakstyti aliejumi. Skanaus!

Agurkų limonadas

Švieži agurkai ir sultingos citrinos – puikus derinys gaiviam ir aromatingam naminiam limonadui. Sumanę atsigaivinti, neužtruksite nė 15 minučių.
Reikės (4 porcijoms):
500 g agurkų
7 vnt. citrinų
5 a. š. agavų sirupo
400 ml gazuoto vandens

Paruošimas:
Agurkus nulupkite ir sutrinkite maisto smulkintuvu. Agurkų minkštimą nusunkite per smulkų sietelį ar audinio skiautę. Išspauskite citrinas ir sumaišykite su agurkų sultimis. Pagardinkite agavų sirupu, įpilkite gazuoto stalo vandens ir išmaišykite. Patiekite su daug ledo ir šviežių agurkų griežinėliais. Skanaus!

 Daugiau informacijos:
Indrė Baltrušaitienė
Komunikacijos vadovė
Mob. tel. +370 676 45334
El. p. indre.baltrusaitiene@iki.lt

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus skelbiamas.


*