Naujausios žinios

Sėklų paruošimas sėjai: apie ką reikia prisiminti?

Nuotrauka S. Paškevič

Straipsnis buvo išspausdintas  sausio 18 d. laikraščio „Širvis“ 3-ame šių metų numeryje.

Ar žinote, kad dauguma daržovių sėjinukų ligų perduodama jau sėjant ar sodinant augalus? Todėl, norint užauginti sveiką augalą, duodantį daug gerų vaisių, jums reikia tinkamai paruošti sėklas sėjai. Pirmiausia prieš sėją jos turi būti dezinfekuojamos, kad vėliau nereiktų kovoti su pavojingomis ligomis. Juk net paruoštoje žemėje gali būti, pavyzdžiui, grybelių sporų.

RŪŠIAVIMAS

Jei turite surinkę sėklų iš savo sodo, o nenusipirkę specializuotoje parduotuvėje, jas reiktų kruopščiai perrinkti, paliekant tik didžiausias ir sveikas. Norėdami išrinkti netinkamas „tuščias“ sėklas, supilkite jas į druskos tirpalą (2–3 g 100 ml vandens) ir pamaišykite. Po 10 minučių sėklas, kurios iškilo į paviršių, surinkite ir išmeskite. Likusias nuplaukite tekančiu vandeniu ir nusausinkite. Jos yra tinkamos sėti. TERMINIS SĖKLŲ APDOROJIMASTerminį apdorojimą (kaitinimą karštame vandenyje) atliekame taip: sėklas sudedame į marlės maišelį ir panardiname į termosą 20–30 minučių. Praėjus šiam laikui, sėklas nedelsiant reikia ištraukti ir 2–3 minutes palaikykite po šaltu tekančiu vandeniu. Atkreipkite dėmesį, kad nukrypimai nuo šio režimo gali turėti neigiamo paveikio sėklų daigumui!

Sėklų terminio apdorojimo lentelė

Kultūra Теmperatūra (°С) Laikas (мmin)
Kopūstai 52–54 20
Ridikėliai 52–54 20
Ropės 52–54 20
Griežčiai 52–54 20
Pomidorai 50–52 30
Baklažanai 50–52 25
Burokėliai 48–50 25

SVARBU:

Dezinfekuojant apie 30% sėklų gali tapti nedaigios ir tai yra normalu: termiškai apdorojant sėklas, žūva menko, prasto daigumo sėklos.

SĖKLŲ BEICAVIMAS

Prieš sėjant, sėklos turėtų būti mirkomos silpname (1–2%) kalio permanganato tirpale.

Kaip ir ką beicuoti?Salierai, svogūnai, lapinės salotos, ridikėliai, pomidorai, kukurūzai ir ankštinės kultūros yra beicuojamos 1% kalio permanganato tirpale 45 min. Baklažanai, paprikos, morkos, kopūstų, krapai ir moliūginės kultūros – 2% tirpale 20 minučių.

SVARBU:

Po beicavimo cheminėmis medžiagomis, sėklas būtinai perplaukite kambario temperatūros vandeniu.

SĖKLŲ MIRKYMAS

Prieš sėjant sėklas, jas ne tik dezinfekuojame, bet ir užmerkiame ištirpinto sniego ar lietaus vandenyje. Dėl to sėklos greitai ir vienodai sudygsta.

Galite užšaldyti paprastą vandenį, o vėliau ledą įdėkite į pakankamai gilų dubenį, tegul jis ištirpsta. Tuomet ten supilkite sėklas. Ankštinės sėklos yra mirkomos 6–7 valandas, kopūstų, pomidorų ir agurkų – 17–19 valandų, o svogūnai ir salierai turėtų būti laikomi vandenyje 35 val. Negailėkite skysčio: sėklos turi būti visiškai panardintos jame.

Norėdami dar labiau pagreitinti ir pagerinti sėklų dygimą, mirkydami galite naudoti įvairius biopreparatus: BIOLOGICS: Appin, Geteroauksin ir kt.. Jei užmerkėte baklažanų, pomidorų, kopūstų ar salotų sėklas, jūs galite pridėti į vandenį alijošio sulčių, kurios gerai stimuliuoja sėklų dygimą.

SVARBU:

Jei sėklos yra mirkomos daugiau kaip 10 valandų, kas 3–4 valandas vanduo turi būti pakeičiamas, kad jame užtektų deguonies ir neprasidėtų gedimo procesai.

Po mirkymo sėklos šiek tiek padžiovinamos ir iškart sėjamos į dirvą. Tai užtikrins jų greitą ir tolygų sudygimą.

SĖKLŲ GRŪDINIMASNorėdami padidinti šilumą mėgstančių kultūrų sėklų atsparumą šalčiui, jos turėtų būti grūdinamos. Norėdami tai padaryti, pirmiausia supilkite sėklas į maišelius ir pamirkykite vandenyje (baklažanus, pomidorus, paprikas – 12 valandų, visas moliūgines sėklas – 6 valandas). Tada ištraukite iš vandens ir 12 valandų laikykite 15–20 ° C temperatūroje, o po to tiek pat laiko 1–3 ° C temperatūroje (gali būti dedamos į šaldytuvą). Atkreipkite dėmesįSėklas, kurios buvo grūdinamos, galima sėti atviroje dirvoje anksčiau nei neapdorotas. SODRINIMAS MIKROELEMENTAISNorėdami praturtinti sėklas mikroelementais, 1–2 dienas prieš sodinimą naudinga jas pamirkyti medienos pelenų tirpale, kurį galite pasiruošti taip: 1–2 šaukštai pelenų yra ištirpinami 100 ml vandens, paliekame dvi dienas, po to tirpalas nukošiamas. Gauto tirpalo temperatūra turi būti 17–20 ° C. Daržovių sėklos jame palaikomos 4 valandas. SVARBU:Mirkydami sėklas pelenų tirpale, nenaudokite metalinių indų.  SĖKLŲ VĖDINIMAS (VĖSINIMAS)Šio metodo dėka paspartėja šalčiui atsparių kultūrų sudygimą. Tai dažniausiai naudojama morkoms, petražolėms ir pastarnokams. Sėklas pirmiausia reikia išmirkyti kambario temperatūros vandenyje, kol jos visiškai išbrinks. Tada daiginti ant drėgnų skudurėlių, kol sudygs 10–15% sėjamos kultūros. Vėliau sudygusios sėklos yra palaikomos 0–1 ° C temperatūroje dvi savaites.

SVARBU:

Tokiu būdu nerekomenduojama pasirengti sėjai runkelių, salotų ir špinatų sėklų, nes tuomet bus daug žydinčių augalų stiebų. SĖKLŲ AERAVIMAS Norėdami paspartinti sėklų daigumą, galima jas prisotinti deguonimi. Norėdami tai padaryti, naudokite specialų aparatą arba paprastą kompresorių akvariumui.

Aeravimas (burbuliavimas) – tai sėklų mirkymas nuo 8 iki 48 valandų 20 laipsnių temperatūros vandenyje, prisotintame oru. Šis būdas yra labiau efektingas nei paprastas sėklų mirkymas. Po tokio sėklų paruošimo jos sudygsta 100 proc. tolygiau ir 5–8 dienomis anksčiau. Namuose tokį aeravimą atlikti labai paprasta. Tam reikia akvariuminio kompresoriaus ir aukšto indo. Du trečdalius indo reikia pripildyti vandeniu, o ant dugno nuleisti purkštuvą. Įjungti kompresorių vidutiniu galingumu ir supilti į vandenį sėklas. Skirtingas sėklas galima sudėti į skirtingus medžiaginius maišelius. Kuo stambesnės sėklos, tuo ilgiau reikia laikyti. Morkas, svogūnus, petražoles, agurkus, moliūgus, salierus laikome 18 val., burokėlius, pomidorus – 12–18 val., žirnius, salotas, ridikėlius – 8–12 val., paprikas, arbuzus – 24 val. Po šios aeracijos lengvai padžiovinamos (galima ant laikraščio – greičiau pašalinama perteklinė drėgmė) ir sėjame. Šiuo budu galima apdirbti visų rūšių sėklas (netinka tik jau beicuotos ar specialiais chemikalais apdorotos sėklos).

Gero būsimo derliaus!

1 Comment on Sėklų paruošimas sėjai: apie ką reikia prisiminti?

  1. Nuostabiai aiskiai parasyta, tikiuosi kad ir man pavyks. Dekoju straipsnio autoriui

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus skelbiamas.


*