Duona iš sėklų. Sveikos duonos receptas (be miltų, be raugo ir be mielių)
Jums reikės:
1 puodelio pasmulkintų migdolų riešutų,
1 puodelio saulėgrąžų,
1/3 puodelio grikių kruopų,
1/3 puodelio sorų kruopų,
2 ir ¼ puodelio avižinių dribsnių,
1/2 puodelio linų sėmenų,
1/3 balkšvojo gysločio luobelių,
1/4 čija sėklų,
1 a. š. druskos,
2 v. š. medaus,
1/4 puodelio alyvuogių aliejaus arba kokosų aliejaus,
2 puodelių vandens.
Paruošimas:
Pirmiausia į kepimo skardą supilkite migdolus, saulėgrąžas, grikių bei sorų kruopas ir pakepinkite 180 laipsnių orkaitėje apie 10 min.
Tuo tarpu dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, linų sėmenis, balkšvojo gysločio luobeles, čija sėklas ir druską.
Medų ir kokosų aliejų pašildykite, kol ištirps. Skardoje pakepintus produktus supilkite ir sumaišykite su likusiais ingredientais, užpilkite medų su aliejumi ir 2 stiklines vandens. Viską gerai išmaišykite šaukštu. Turi gautis ne skysta, bet ir ne sausa masė. Jei trūksta lipnumo, pripilkite dar šiek tiek vandens.
Kepimo formą, kurioje kepsite naminę duoną, išklokite kepimo popieriumi. Supilkite į ją gautą masę, pridenkite rankšluosčiu ir palikite kambario temperatūroje mažiausiai 2 valandas, o galima ir ilgiau, iki 24 val.
Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių, pašaukite duonutę ir kepkite apie 1 val., kol naminė duona gražiai apskrus, o įkišus pagaliuką – bus sausas.
Beje, sveikai duonai grikių kruopas naudojau nekepintas ir daigintas, bet galite naudoti ir įprastas kruopas iš parduotuvės.
Jei norite saldesnės duonos, papildykite sudėtį džiovintomis spanguolėmis ar razinomis, o avižinius dribsnius galite pakeisti kynvos dribsniais.
Iškeptą sėklų duoną pjaustykite tik visiškai atvėsusią, maždaug po 2 val., ir mėgaukitės. Nuostabi sveika naminė duona!
P.S.: Sveikuolišką naminę duoną galite laikyti šaldytuve, net iki 2 savaičių.
Skanaus!
Šaltinis: www.bodylogic.lt
Aciu
Tokių dalykėlių net kitų nežinau kynvos dribsn.arba gysločio luob.kur jų rasti?
įdomu ar smulkintų migdolų galima rasti?