Kaip skaniai orkaitėje iškepti vištą be recepto?
Receptai, žinoma, puikus dalykas, paįvairinantis mūsų kasdienį meniu. Nepaisant to, reikėtų žinoti keletą pagrindinių taisyklių, padėsiančių paruošti gardžius patiekalus, leisiančių drąsiau eksperimentuoti ir patiems kurti savo receptus. Šįkart siūlome išmokti iškepti skanią ir sultingą vištą!
Skaniai orkaitėje iškepti vištą be recepto tikrai nėra sunku – tereikia nusausinti paukštį, pasirinkti gardžius prieskonius ir nustatyti tinkamą kepimo temperatūrą bei laiką.
- Vištą nuplaukite ir nusausinkite. Visų pirma, vištą gerai nuplaukite, plunksnų likučius (jeigu jų yra) nupeškite tvirtai suėmę dviem pirštais. Visą paukštį nusausinkite popieriniais rankšluostėliais – jokiu būdu netrinkite, kadangi višta pasidengs popieriaus likučiais, tiesiog švelniai tapšnokite. Nusausintas paukštis tolygiai iškeps, o jo odelė bus rusva ir traški.
- Pašalinkite riebalų perteklių. Apžiūrėkite paukščio uodegą – šalia jos įprastai būna nemenka riebalų sankaupa. Ją vertėtų nupjauti peiliu, nukirpti žirklėmis arba tiesiog nugremžti pirštais. Šių riebalų neišmeskite – juos galima panaudoti verdant sultinį, tuomet šis bus riebesnis, sodraus skonio. Jeigu sultinio artimiausiu metu virti neplanuojate, tai riebalų perteklių tiesiog įsukite į maistinės plėvelės gabaliuką ir užšaldykite. Sušalusius riebalus lengva pjaustyti aštriu peiliu, tad juos bus patogu vėliau panaudoti.
- Ištrinkite ir įkimškite prieskoniais. Sausą paukštį reikėtų pagardinti prieskoniais – nepagailėkite druskos ir pipirų, šiuo mišiniu ištrinkite tiek vištos išorę, tiek ir vidų. O dabar atsidarykite savo prieskonių spintelę, apskabykite ant palangės augančias kvepiančias žoleles, nepamirškite patikrinti vaisių pintinėlės ir suteikite valią fantazijai…
Į vištos vidų galite įkišti citriną (apelsinas taip pat puikiausiai tiks), kelias rozmarino šakeles ar pluoštelį šalavijo lapelių, perpus perpjautas svogūnas, kelios skiltelės česnako – taip pat tinkamas pasirinkimas, obuoliais kimšta antis yra tikra klasika, tačiau raudonskruosčiai jaukiai jausis ir vištos viduje.
Svarbu nepersistengti ir derinti tik kelis skonius, pavyzdžiui, rūkytos paprikos miltelių saldumas derės su vos karstelėjusiais raudonėliais, o citrinos gaivumas tikrai susidraugaus su česnakų aitrumu.
- Padėkite į skardą ir paruoškite kepimui. Prieskoniais ištrintą vištą ant nugaros guldykite į nedidelę skardelę ar kepimo indą, jos sparnelius atsargiai užlenkite ir užkiškite už nugaros tam, kad plonytės jų dalys nesudegtų kepant aukštoje temperatūroje.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje. Paukštį kepkite iki 250°C įkaitintoje orkaitėje. Kepimo laikas priklauso nuo vištos svorio – 500 gramų reikėtų kepti 10–12 minučių, tad įprasto dydžio, 2 kilogramus sveriantis viščiukas orkaitėje čirškės apie 40–48 minutes.
Iškeptą vištą galite patikrinti mėsos termometru – jį reikėtų įsmeigti storiausiose vietoje, t. y. į krūtinėlę, termometrą pakreipus šiek tiek įstrižai. Iškepusios ir vos iš orkaitės ištrauktos vištos temperatūra šioje vietoje turi siekti 75°C. Jeigu termometro neturite, tai galite truputį įpjauti vištos šlaunelę ties klubo sąnariu – susikaupęs, vos rausvas skystis rodo, kad vištai reikėtų dar apie 10 minučių pabūti orkaitėje.
- Truputį palaukite ir… skanaus! Iškeptos vištos iškart nepjaustykite, palaukite apie 10 minučių ir tik tuomet į rankas imkite peilį. Visai keptai mėsai vertėtų leisti šiek tiek „pailsėti“, tuomet skysčiai tolygiai pasiskirsto, paukštiena būna labai sultinga ir kvapni.
Kepta višta yra universalus ir fantazijos neribojantis patiekalas. Gardinkite ją kvepiančiais prieskoniais, kimškite skirtingais vaisiais, o iškeptą patiekite su įvairiais pagardais bei garnyrais – virtais ryžiais, įvairių daržovių koše, salotomis, spanguolių ir obuolių ar apelsinų padažu…
Šaltinis: www.lamaistas.lt
Parašykite komentarą