Raudonojo burokėlio nauda
Straipsnis buvo išspausdintas šių metų kovo 30 d. laikraščio „Širvis“ 13-ame numeryje.
Burokėliai – puikus retų mineralinių medžiagų šaltinis. Kai kurių mokslininkų nuomone, burokėlių sultyse esantis betainas didina organizmo atsparumą vėžiui. Burokėliuose itin gausu organizmui reikalingų medžiagų. Pavyzdžiui, jodo juose daugiau nei kitose daržovėse. Burokėliuose yra ir daug vitaminų B1, B2, PP, o vitamino C yra net du kartus daugiau nei morkose.
Burokėlių biologiškai aktyvios medžiagos:
- padeda atsinaujinti jungiamajam audiniui,
- stiprina kraujagyslių sieneles, kaulus,
- stimuliuoja ląstelių augimą, gerina jose medžiagų apykaitą,
- skatina skrandžio rūgšties susidarymą ir dėl to pagerėja baltymų pasisavinimas,
- aktyvina raudonųjų kraujo kūnelių susidarymą, dėl ko pagerėja audinių aprūpinimas deguonimi,
- stiprina odą, nagus bei plaukus,
- iš žarnyno „išvalo“ toksines medžiagas ir neleidžia viduriams užkietėti.
Burokėlis žadina kepenų ląstelių gyvybingumą ir jų veiklą. Cholinas reikalingas riebalų ir cholesterolio apykaitai. Taigi burokėlius patartina vartoti kaip dietinį produktą, kai kamuoja kepenų ligos.
Ypač vertingos burokėlių sultys, nes jose esantis kalcio ir natrio santykis padeda kalciui aktyviai įsijungti į medžiagų apykaitos procesus, o chloras daug aktyviau stimuliuoja kepenų darbą ir pagreitina tulžies išsiskyrimą. Nuo grynų burokėlių sulčių gali imti pykinti, svaigti galva, nes jos intensyviai valo organizmą. Todėl bent jau iš pradžių patartina gerti burokėlių ir morkų sulčių mišinį, kuriame morkų sulčių daugiau. Vėliau burokėlių sulčių kiekį po truputį galima didinti. Ir dėl specifinio burokėlių sulčių skonio ne visi jas gali gerti grynas, rekomenduojama skiesti su morkų, obuolių, apelsinų ar kitomis sultimis santykiu 1:3. Burokėlių sultys naudingos, jei yra padidėjęs kraujo spaudimas, išsiplėtusios venos, sutrikusi širdies ir kraujagyslių veikla. Burokėlių sultys nepaprastai naudingos klimakteriniu periodu.
Jauni buroklapiai turi žymiai daugiau karotino ir vitamino C negu šakniavaisiai. Todėl iš jų galima virti ne tik sriubas, bet ir gaminti salotas bei mišraines.
Raudonieji šakniagumbiai sukaupia nemažai pektinų. Pektininės medžiagos naudingos žarnyno mikroorganizmams, jos naikina puvimo bakterijas storojoje žarnoje, pašalina iš žmogaus organizmo nuodingus medžiagų apykaitos produktus, skatina žarnyno veiklą, gerina virškinimą, laisvina vidurius.
Būtina žinoti, kad sergantiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige verčiau pasitarti su gydytoju, ar galima vartoti burokėlių sultis, nes jos dirgina gleivinę.Taip pat burokėliuose yra medžiagų, didinančių kraujo krešumą, todėl jų nereikėtų valgyti tiems, kurių kraujo krešumas padidėjęs.
Anginos gydymas per vieną parą
1 raudonąjį burokėlį sutarkuoti smulkia tarka. Į vieną stiklinę sutarkuotos masės įpilti 1 valgomą šaukštą 9 % acto, sumaišyti ir uždarius padėti į tamsią vietą 4 valandoms. Po to marle ar tankiu audiniu išspausti sultis ir jomis skalauti gerklę kas 2,5 valandos. Sultys sėkmingai gydo chronišką ir net pūlingą-folikuliarinę anginą.
Rauginti raudonieji burokėliai
1 kg virtų burokėlių, 2 skiltelės česnako, kelios ruginės duonos plutelės, 0,5 šaukštelio kvapiųjų pipirų, laurų lapelis, 15 g druskos.
Burokėlius nulupt, nuplauti, supjaustyt griežinėliais ir sudėti į išplikytą molinę puodynę arba stiklainį. Sumesti nuluptas česnako skilteles ir duonos pluteles.
Puode užvirint 3 l pasūdyto vandens ir palikti atvėsti. Aplieti paruoštus burokėlius ir kelias dienas laikyti kambario temperatūroje.
Burokėlių salotos
4 kg žalių burokėlių, 1,5 kg pomidorų, 500 g saldžių paprikų, 500 g svogūnų, 200 g česnakų, 200 g cukraus, 60 g druskos, 200–250 ml acto, 500 ml aliejaus.
Žalius burokėlius sutarkuoti, pomidorus smulkiai supjaustyti, svogūnus supjaustyti pusžiedžiais, paprikas – šiaudeliais, česnaką išspausti spaustuku. Aliejuje pakepinti svogūnus, sudėti pomidorus, po 5 minučių paprikas. Sudėti viską į puodą išskyrus česnakus ir virti ant silpnos ugnies 40–45 minutes. Likus 10 min. iki virimo pabaigos sudėti česnakus. Užsukti dangteliais ir atvesinti šiltai uždengus.
Pagal įvairią literatūrą parengė Dominika Balčiūnė
Parašykite komentarą