Naujausios žinios

Ant Pilies kalno skambėjo vaikų ir jaunimo balsai

Straipsnis buvo išspausdintas  birželio 14 d. laikraščio „Širvis“ 24-ame šių metų numeryje.

Sekminių sekmadienį, tėvo dieną Kernavėje ant Pilies kalno šurmuliavo gausus būrys dainorėlių, pasakorių ir muzikantų. Tą gražią saulėtą dieną Kernavėje vyko Lietuvos vaikų ir moksleivių – liaudies kūrybos atlikėjų – konkurso „Tramtatulis“ laureatų koncertas, skirtas Piliakalnių ir Tautinio kostiumo metams paminėti. Šį konkursą jau septintą kartą organizuoja Lietuvos nacionalinis kultūros centras kartu su miestų bei rajonų savivaldybių kultūros ir švietimo skyriais.

Ant Pilies kalno susirinko apie šimtą jaunųjų atlikėjų, visi nuo mažiausio iki vyriausio konkurso dalyvio buvo apsirėdę tautiniais kostiumais. Čia galėjai pamatyti žemaičių, Klaipėdos krašto, dzūkų, aukštaičių bei suvalkiečių apdarais pasidabinusių konkurso laureatų, kurie žiūrovus džiugino tarmiškai atliekamomis liaudies dainomis, sekamomis sakmėmis, liaudies instrumentais atliekamais muzikiniais kūriniais. Šventiniame renginyje Kernavėje buvo apdovanoti 89 „Tramtatulio“ laureatai ir 63 diplomantai. Tarp šių metų laureatų – 22 instrumentinės muzikos atlikėjai, puikiai grojantys pučiamaisiais, styginiais, dumpliniais instrumentais, penki instrumentiniai ansambliai, dvidešimt dainininkų ir aštuoni pasakotojai. Jauniausiam šventės dalyviui iš Varėnos – ketveri, vyriausiam – 18 metų. Visus sužavėjo pasakotoja iš Klaipėdos krašto, kuri visiems susirinkusiems papasakojo apie savo gimtojo krašto „benktos“ (puošnios) merginos apdarus. „Mergatė tur būt benkta. Tep sako mano omama. Ir iš visų pusių, nuo galvos iki kojų. Jau nuo amžių amžinųjų mūsų omums sakydavo, kad ta binktum nuo pačių laumių parėmėm, kad anos mumis išmokė vėrpt i aust, i dailiai pasisiūt. Kad i žemaites atvykusios iš juomarkos liub už nugaros imdava šnibždėtis – tos pruses tikra mok feina apsirenkt…“ – savo pasakojimu apie puošnų tautinį Klaipėdos krašto drabužį žiūrovus sužavėjo Šilutės pirmosios gimnazijos ketvirtos klasės mokinė aštuoniolikmetė Greta Gudaitytė.

Šventinio renginio vedėja Loreta Sungailienė džiaugėsi, kad „Tramtatulis“ šiemet gali didžiuotis naująja jaunųjų mokytojų karta, kurią išaugino šis konkursas. „Net trys buvę „Tramtatulio“ laureatai ir diplomantai – Andrius Darčianovas, Skaistė Blinstrubaitė ir Emilija Žičkytė – konkursui paruošė jau savo mokinius. Tikimės, kad šis prasmingas renginys ir toliau skatins jaunimą domėtis mūsų tradicijomis, kultūra ir augins kartą, kuri myli savo kraštą, didžiuojasi juo“, – pranešime spaudai teigė konkurso organizatorė Jūratė Šemetaitė.

Šiais metais vietiniuose konkurso turuose dalyvavo per 1 000, regioniniuose – 636, o į respublikinį ratą atrinkti 242 dainuojantys, grojantys, tarmiškai pasakojantys vaikai bei jaunimas.

Širvintų rajone į Lietuvos vaikų ir moksleivių, lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų, konkurso „Tramtatulis“ regioniniame ture, kuris šiemet vyko Molėtuose, dalyvavo dešimt širvintiškių: Milgintė Jurkevičiūtė, Vilius Marcinauskas, Saulė Marija Ranonytė (mokytoja Asta Jurkevičienė); Adrija Gelažauskaitė, Laura Lichtarovičiūtė, Tadas Imbrasas (Musninkų Alfonso Petrulio gimnazistai bei Kernavės ikimokyklinio ugdymo dalyvė, mokytoja Asta Jurkevičienė); Juozapas Dragūnas (Bagaslaviškio Igno Šeiniaus pagrindinės mokyklos mokinys, mokytojas Kazys Petreikis); Adriana Andriuškevičiūtė (Širvintų l/d „Buratinas“, mokytoja Dalytė Jakštienė); Norbertas Polonskas (mokytoja, močiutė Rožė Polonskienė); Viltė Vaitkūnaitė (Širvintų l/d „Buratinas“, mokytoja Virginija Stundytė). Aukštaitijos regioninio turo laureatu iš Širvintų tapo Širvintų pradinės mokyklos mokinys, pasakotojas Norbertas Polonskas (8 m., mokytoja Rožė Polonskienė).

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus skelbiamas.


*