Naujausios žinios

Šiauliškiai įvertino „Gėlių Upės Ūkio“ meilę gėlėms

„Širvio“ informacija

Angelina Kurauskienė tarp savo augintų gėlių

Už Musninkų miestelio, pakeliui į Liukonis, yra įsikūręs skintų gėlių ūkis „Gėlių Upės Ūkis“. Jame jau ne vienas yra atradęs norimų gėlių rūšių, stebėjęsis banguojančia gėlių žiedų upe. Šiemet šis ūkis buvo pakviestas pristatyti savo auginamus augalus Šiaulių universiteto Botanikos sode. Organizatorių rūpestis, dalyvių ir žiūrovų teigiami įvertinimai sustiprino ūkio įkūrėjus ir įkvėpė drąsiau žengti pasirinktu keliu. Ūkio savininkė Angelina Kurauskienė atstovavo vietinių augalų, tinkamų floristikai, augintojams.

„(…) prieš gerą mėnesį Šiaulių universiteto Botanikos sodas pakvietė mus sudalyvauti augalų parodoje per Žolinių šventę. Ir pakvietė taip gražiai, kad mes negalėjome atsisakyti, nors, žinia, kad tokiu metu mums yra darbo įkarštis. Kadangi ir šio sodo nebuvau lankiusi ir girdėjusi, kad jo vos neuždarė (?!), man knietėjo nuvažiuoti 170 km ir savo akimis pamatyti jį“, – savo feisbuko paskyroje rašė gėlių ūkio savininkė Angelina Kurauskienė.

Gėlių augintoją iki ašarų sujaudino organizatorių nuoširdumas, rūpestingumas ir organizuotumas. Feisbuko paskyroje ponia Angelina neslepia jaudulio ir prisipažįsta žinutę rašiusi pasiašarodama iš džiaugsmo.

„(…) rašau paašarodama iš džiaugsmo. Visų pirma, kiek darbo įdėta į organizuotą šią Žolinių šventę, buvo matoma visur. Kiekvienas dalyvis buvo aprūpintas vandeniu, pavaišintas sriuba, sutiktas taip, lyg būtų senas geras draugas, nuoširdžiai rūpinantis, kad nieko netrūktų. Organizatoriai ištisai dirbo ir jie buvo tikri nuoširdūs žmonės, mylintys savo darbą.“

Beje, gėlių ūkio savininkė pastebėjo, kad organizatoriai į renginį pasikvietė ne apsimetėlius perpardavinėtojus, o tikrus kolekcininkus ir selekcininkus. Kaip rašoma Botanokos sodo feisbuko paskyroje, parodoje be Angelinos Kurauskienės ūkio dar dalyvavo augalų augintojai – selekcininkai ir kolekcininkai, – atvykę su įdomiausiais augalais iš įvairių Lietuvos kampelių ir kaimyninės Latvijos: VDU Botanikos sodo atstovai, pelargonijų augintojų grupė (Gitana Bagdonaitė, Vilija Buckiūnienė, Stanislava Barzinskienė, Danutė Andrulytė-Kulikauskienė, Erika Petrauskienė, Marija Smolskienė, Aušra Kontenytė-Kinčinienė); streptokarpų – Lina Kairienė, sanpaulijų – Ina Čepienė; vandens augalų – Vilius Kairys – augintojai, viendienių selekcininkas Edvinas Misiukevičius, jurginų augintojos – Virginija Gasiūnaitė ir Meilutė Močiškytė, kardelių selekcininkas Silvestras Ramanauskas, saulainių kolekcininkas Valdas Mikolaitis.

„Dėl prekybininkų – nepamatysite jokio kičo, jokių perpardavinėtojų, viskas tiesiai iš augintojų rankų, pristatytos puikios lauko, vandens ir kambarinių augalų kolekcijos, natūralūs rankų darbo produktai, galėčiau vardinti be pabaigos. Be to, lauke maloniai skambėjo ansamblių muzika, buvo šventinami žolynai ir tai buvo išties šilta ir jauku, – savo feisbuko paskyroje rašė skintų gėlių ūkio savininkė Angelina Kurauskienė. – O mes patys, tiesą sakant, pasijutome kaip namie. Lankytojai buvo tokie nuostabūs! Aš negaliu apsakyti, kaip jūs mus džiuginot, kurie atėjote, pasilabinote, stebėjotės mūsų skintais ir džiovintais augalais. Kai kurias reakcijas reikėjo, matyt, fotografuoti. Aš supratau, kad mes judame tinkama linkme, ir tai taip sustiprino.“
Po apsilankymo Botanikos sode ponią Angeliną apėmė jausmas, kad Botanikos sodai svarbūs ir būtini ne tik dėl įdomių augalų, dėl kuriamų džiaugsmo ir nuostabos kupinų gamtos oazių, bet ir dėl juose dirbančių jautrių gamtai ir stropių žmonių.

„(…) kaip žmonės bendravo, dalinosi emocijomis, aš supratau dar vieną svarbų dalyką. Lietuva nėra tik Vilnius ir Lietuva nėra vien tik madingos naujos vietos. Botanikos sodai, kurie egzistuoja jau dešimtmečius, kur žmonės dirba su tokiu dideliu atsidavimu, kad mums suteiktų džiaugsmo šiame nutolusiame pasaulyje, yra būtini.

Tai vietos, kur džiaugsmo oazę gali rasti savanoriai, augalų mylėtojai, augalų medžiotojai, visi, kam bent kiek patinka gamta. Kartais atrodo, kad tokios vietos egzistuoja savaime, bet visur reikia įdėti milžiniškų pastangų, laiko ir pinigų, kad jos būtų ir kad vienoje vietoje pamatytume tiek daug. Tokios vietos skleidžia šviesą ir jos privalo išlikti.“

Nuotraukos iš Šiaulių botanikos sodo ir Gelių Upės Ūkio feisbukų paskyrų

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus skelbiamas.


*