Naujausios žinios

Bibliotekų metai iškilmingai atidaromi Vilniaus universitete

Vasario 12 d. 13 val. Lietuvos bibliotekininkai, kultūros atstovai ir bibliotekų bičiuliai rinksis Vilniaus universiteto Teatro salėje į iškilmingą Bibliotekų metų atidarymo renginį. Siekis atskleisti ir išryškinti bibliotekų privalumus bei skaitymo naudą paskatino LR Seimą 2016-uosius paskelbti Bibliotekų metais. „Tikiu, kad Bibliotekų metai paskatins šalies bendruomenes pozityviai veiklai, turės teigiamos įtakos ateičiai ir kels bendruomenes aukštų tikslų link, kad Lietuvoje gyventų išprusę, kūrybiški, savo valstybe pasitikintys žmonės, prasmingai pasitiksiantys Lietuvos valstybės atkūrimo 100–metį“, – sako kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Bibliotekų metų atidarymas – viena iš Vyriausybės Bibliotekų metų plane numatytų viešinimo veiklų, kurią įgyvendinti patikėta seniausiai Lietuvoje institucinei Vilniaus universiteto bibliotekai. Irenos Krivienės, VU bibliotekos generalinės direktorės, teigimu, tai ne tik didelė garbė, tačiau ir didžiulė atsakomybė, nes Bibliotekų metų atidarymas yra starto į visus metus Lietuvoje vyksiančių informacinių, kultūrinių, mokslinių renginių ir projektų bibliotekose ir įvairiose kitose erdvėse pradžia. „Šie metai ne tik praturtins viešųjų bibliotekų knygų lentynas, jie dar kartą atkreips dėmesį į tai, kokia svarbi, stipri, kūrybiška yra ir gali būti kiekviena biblioteka. Bibliotekų metai vyks, vadovaujantis moto stiprios bibliotekos – stipri visuomenė“, – sako Irena Krivienė.

Vyriausybės patvirtintame Bibliotekų metų plane nurodyta, kad šiais metais bus siekiama padidinti bibliotekų įvaizdžio patrauklumą visuomenei, išryškinti bibliotekų tinklo privalumus, atskleisti daugialypį jų teikiamų paslaugų plėtros ir naudos visuomenei potencialą. Minėti metus ir vykdyti plane numatytas veiklas planuoja daugelis Lietuvos bibliotekų ir bibliotekininkų asociacijų, bendradarbiaudamos su leidėjais, kitais švietimo bei kultūros sričių partneriais, vietos bendruomenėmis. Planui įgyvendinti iš viso skirta 450 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų, iš jų 300 tūkst. – naujoms knygoms ir kitiems leidiniams įsigyti.

Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkė Alina Jaskūnienė taip pat džiaugiasi šiais metais bibliotekoms skirtu dėmesiu. „Bibliotekų metai – tai ne tik sąvoka, bet ir laiko trukmė, kada Lietuvos bibliotekos, gali atkreipti didesnį visuomenės dėmesį į save, savo išskirtinumus bei stiprybes ir pakviesti gyventojus aktyviau naudotis jų paslaugomis“. Anot draugijos pirmininkės, ir pačios bibliotekos sustiprins tarpusavio bendradarbiavimo ryšius, nes bus nemažai kartu atliekamų projektų, renginių.

Taigi jau šį penktadienį Lietuvos bibliotekininkai turės galimybę susiburti ir iškilmingai atidaryti Bibliotekų metus. Atidarymo organizatoriai kartu su renginio režisiere Felicija Feifere svečius planuoja nustebinti netikėtais vizualiniais sprendimais, pasitelkdami įvairias meno raiškos formas, per kurias bus siekiama nestandartiškai atskleisti bibliotekų veidą, perteikti reikšmingą jų vaidmenį visuomenės gyvenime. Tikimasi, kad bibliotekų vertybinių išraiškų, besiskleidžiančių atidarymo renginyje, atgarsiai bus juntami visus metus visoje Lietuvoje.

Renginio informacinis rėmėjas LRT dovanoja galimybę Bibliotekų metų atidarymo ceremoniją stebėti ir per LRT Kultūros kanalą vasario 13 d. 18 val.

Bibliotekų metus globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Renginį organizuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos bibliotekininkų draugija ir Vilniaus universiteto biblioteka.

lrkm.lrv.lt

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus skelbiamas.


*