Naujausios žinios

N. Dimšienė. Pasidalinimas patirtimi, kaip Širvintose siunčiama lauk

Pirmiausia norėčiau pasakyti, kad aš tiesiog nepateisinamai ilgai dirbau Širvintose. Tiesiog kaip kokia sovietinė atgyvena. O paskutiniais metais, kai jūsų merė man net neleido nė pusdieniui išvykti pasitobulinti nei gydymo meno, nei vadybinių gebėjimų, aš tiesiog apsamanojau. Ir vis galvojau, kaip čia man baigti tą savo gyvenimo etapą. Kur tai matyta, atvykau į ligoninę neurologe dirbti 1987 metais. Patiko Širvintos dėl darnaus ir draugiško medikų kolektyvo ir gerų žmonių ir užsibuvau šiame krašte… Jau greitai būčiau sulaukusi ir 30-ties metų darbo jubiliejaus. Na, bet kaip čia staiga mesi ir išeisi. Galvojau, gal kokį medalį, gal kokį rašiklį ar suvenyrą su užrašu „Širvintos“ ir vardiniais aukščiausios valdžios palinkėjimais gausiu. Va, tada atsibučiuočiau su kolektyvu ir išeičiau dirbti arčiau namų. Dar man liko labai daug iki pensijos…

Bet buvo kitaip. Čia jau juokauti nelabai galima. Man visuomet kirbėjo klausimas, kas čia Širvintose vyksta, kodėl tiek daug įstaigų vadovų išeina iš savo darbų savo noru. Nejaugi taip visiems nesinori ar atsibosta dirbti?

Taigi, vasario 9 dieną aš sužinojau, kaip ir kodėl tai vyksta. 13 val. 15 min. telefonu buvau pakviesta atvykti po 15 min. kažkodėl pas vicemerę, nors veiksmas vyko Administracijos direktorės kabinete. Į jį pradėjo rinktis rajono valdžia – gerb. merė, gerb. vicemerė, gerb. Administracijos direktorė, gerb. Administracijos direktoriaus pavaduotoja, kolegė Savivaldybės gydytoja ir dar trys Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojos (iš viso aštuonios moterys). Darėsi įdomu, juk tai reiškė, kad čia ir dabar vyks svarbiausias rajone įvykis, nes visa rajono valdžia susirinko. Po keletos nereikšmingų klausimų sulaukiau priekaištų, kodėl nevykdau steigėjo nurodymo parengti Širvintų viešųjų sveikatos priežiūros įstaigų sujungimo ir naujo Širvintų ligoninės įstatų projektų ir jų nepateikiu. Betgi, rajono valdžia žino, kad šis Savivaldybės tarybos sprendimas apskųstas teismui, yra pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės, o tai reiškia, kol nebus priimta teismo nutartis, reorganizacija stabdoma. Be to, Sveikatos apsaugos ministerija ir Valstybinė ligonių kasa pateikė savo nuomones teismui, jog sujungimas neatitinka reikalavimų. Tad reikia laukti, kol bus kaip nors išsiaiškinta, kas teisėta, o kas – ne. Va, už tai ir gavau pylos! Aš neturiu teisės reikšti savo nuomonės, aš turiu tiksliai vykdyti steigėjo nurodymus. Žinoma, nusistebėjau garsiai, kad Širvintose negalioja demokratinės laisvės ir teisės, nors Lietuva – demokratinė valstybė.

Tada merė pateikė man raštišką siūlymą nutraukti darbo santykius šalių susitarimu išmokant 2 mėnesių vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio išeitinę kompensaciją be suteikiamo laiko apmąstymams – apsispręsti turiu nedelsiant. Tai štai kam sutraukta visa rajono valdžia ir dar tiek pat kitų valdininkių. Mano nuomone, matyt galvojama, kad taip sudaromas didesnis spaudimas „vargšui vejamam iš darbo“. Galimai vadovas pagal tai gali pasitikrinti savo „svorį“. Veja iš darbo juk meras, o jeigu šalys tariasi, tai viena šalis – meras, kita šalis – darbuotojas. Rezultatas būtų gaunamas toks pat. Norėčiau pridurti, kad aš, būdama gydytoja, esu patyrusi daug streso, pradedant jau nuo begalės medicininių egzaminų universitete (mes kursinių darbų neturėdavome, kuriuos galėtume nusipirkti iš kitų), baigiant stresu prie ligonio lovos, kai žinai, jog esi atsakingas už jo gyvybę. Bet ilgalaikį stresą, kokį jį sukuria dabartinė rajono valdžia, ištverti visiems sunku.

Taigi nesutikau išeiti iš darbo šalių susitarimu: nei siūlant dviejų mėnesių išeitinę išmoką, nei šešių, – negaliu gi aš palikti kolektyvo jam sunkiu metu, kai laukia dideli pertvarkymai.

O pasirodo, šioji vadovo vieta mirtinai buvo reikalinga, todėl merė man pateikė jau ne pasiūlymą, o potvarkį apie atšaukimą iš užimamų pareigų išmokant dviejų mėnesių dydžio išeitinę kompensaciją, nenurodant potvarkyje atšaukimo motyvų. Nepasakė motyvų ir klausiama. Neva, meras neprivalo aiškintis. Aš nesuprantu, ką reiškia atšaukimas iš pareigų, nesu gi aš diplomatas, atšaukiamas iš svečios šalies, ar karininkas, atšaukiamas iš kažkokios misijos. Kai galėsiu, žinoma, pasiaiškinsiu tai su teisininkais.

Vėliau sekė skubi nemaža komisija į darbo vietą, skubus dokumentų perėmimas, skubus darbuotojų sukvietimas į salę, jiems pateikta informacija apie mano „atšaukimą“ iš pareigų. Mano buvusį kolektyvą ištiko šokas. Tas momentas, kada tikrai man suspaudė širdį – tai pamačius vyresnio amžiaus gydytoją verkiant… Kolektyvas bandė iškvosti valdžią apie atleidimo motyvus, jų neišgirdo, esą merė neprivalo jų pateikti. Bet čia merė sublefavo – visam kolektyvui girdint išreiškė man grasinimą, jog renkami duomenys ir man ruošiama baudžiamoji byla! Tų duomenų dar nėra daug, bet Savivaldybės teisininkai jau įsitikinę, jog jie labai rimti.

Tad, mieli širvintiškiai, dabar galime laukti gausybės man skirto „purvo“, melo, šmeižto. O aš tikrai nesitikėjau, kad sulauksiu tokio didelio palaikymo, tiek daug padėkų už savo darbo metus, praleistus Širvintose. Labai visiems ačiū.

Ir dar turėčiau pasakyti, kad aš niekuomet nepriklausiau jokiai partijai, mano partija – medicina. Todėl dėkoju visiems iki tol buvusiems merams, kuriems svarbiausia buvo ne partinis priklausymas, o atliekamas darbas. Galėčiau ir dar patikslinti, jog, buvusiam merui Vytui Šimonėliui pakvietus, ėjau kartą į rinkimus ir porą metų buvau Tarybos nare. Jis kvietė mane ne rankų kilnoti, bet tuomet reikėjo kurti, organizuoti sveikatos priežiūrą rajone. Buvo pradžia. Valstiečių partijos lyderis ieškojo įvairių sričių specialistų darbui, neversdamas stoti į partiją. Mano karjera Taryboje baigėsi, kai Vyriausioji rinkimų komisija mus, įstaigų vadovus, pašalino iš savivaldybių tarybų.

Ir pabaigai, norėčiau labai palinkėti savo buvusiam kolektyvui sveikatos, darnos, ramios sąžinės ir, nežiūrint visko, vis tiek tikėti, kad geru žmogumi būti gera. O naujajai vyriausiajai gydytojai (atleiskit, bet taip turiu vadinti, nes tokia pareigybė nurodyta įstaigos įstatuose) linkiu pasitikėti nauju kolektyvu, nes jis tikrai labai kvalifikuotas, geras bei sąžiningas.

Su pagarba

Gydytoja Nijolė Dimšienė

4 Comments on N. Dimšienė. Pasidalinimas patirtimi, kaip Širvintose siunčiama lauk

  1. Sėkmės gydytojai,teisinėje valstybėje taip nesielgiama..Bet ateis diena ir tokie poelgiai gryš su kaupu

  2. mano anyta verkė, nes jūs jai padėjote, o dabar nebus kam.Sėkmės jums. Tokio valdžios dviveidiškumo raone dar nebuvo.

  3. Miela daktare, kaip Širvintų rajono gyventoja noriu Jūsų atsiprašyti, kad mes išsirinkome tokią valdžią, kuri nesilaiko mūsų valstybės įstatymų ir negerbia rajone dirbančių žmonių. Taip pat noriu paprašyti, kad nepradingtumėte iš visų mūsų gyvenimų ir visuomet būtumėte pasiekiama, kai kam nors iš mūsų reikės Jūsų, kaip kvalifikuotos medikės pagalbos. Manau, kad Širvis stebės jūsų ir savivaldybės teisinį ginčą ir jam pasiekus teismą visada turėsite širvintiškių palaikymo komandą. Sėkmės Jums.

    • Puikiai pasakėte. Praradome tikrą Gydytoją ir tikrą Žmogų. Labai tikiuosi, ne visam laikui. Stiprybės ir sėkmės Gydytojai Nijolei.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus skelbiamas.


*