Naujausios žinios

„Lietuvos dujų tiekimas“ mažina kainas

Gamtinių dujų tiekimo bendrovė „Lietuvos dujų tiekimas“, priklausanti „Lietuvos energijos“ grupei, nuo kovo 1 dienos mažina šių metų suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) kainas savo verslo klientams vidutiniškai 16 proc., o taip pat prognozuoja galimybę dešimtadaliu mažinti dujų kainas buitiniams vartotojams.

Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus teigimu, tai  – Vyriausybės iniciatyvos peržiūrėti sutartį su bendrove „Statoil“ dėl Lietuvai tiekiamų SGD rezultatas. „Dėl  palankesnių energetinių kainų  stiprės Lietuvos įmonių konkurencingumas. Gana nemenką dujų kainų sumažėjimą turėtų pajusti ir šalies žmonės“, – sako  Vyriausybės vadovas.

Pasak „Lietuvos dujų tiekimo“ generalinio direktoriaus Manto Mikalajūno, remiantis preliminariais skaičiavimais, galima prognozuoti, kad dujos nuo liepos turėtų pigti ir gyventojams. „Dėl patrauklios SGD kainodaros ir LITGAS bei „Statoil“ sutarties pakeitimų, mažinančių terminalo išlaikymo sąnaudas, „Lietuvos dujų tiekimo“ privatiems klientams galutinės kainos nuo metų vidurio gali mažėti apie 10 procentų“, – sakė jis.

Šiemet „Lietuvos dujų tiekimas“ iš „Statoil“ įsigis apie 300 mln. kubinių metrų gamtinių dujų, kuriomis patenkins daugiau nei pusę prognozuojamų bendrovės klientų poreikių. Kitą dalį sudarys dujos iš „Gazprom“, kurių bendrovė nenupirko pagal ankstesnę sutartį 2014–2015 metais.

Klientams sutarčių keisti nereikės – naujos kainos bus pritaikytos likusiems 2016 metams ir pradėtos skaičiuoti sąskaitose už kovo mėnesį suvartotas dujas.

Praėjusią savaitę „Lietuvos energijos“ grupės įmonė LITGAS pasirašė atnaujintą paskirtojo tiekimo sutartį su Norvegijos „Statoil“. Dėl trečdaliu sumažinto metinio kiekio ir pakeistos kainodaros formulės, SGD terminalo išlaikymo sąnaudos gali sumažėti 33,8 mln. eurų per metus.

Dėl mažesnių infrastruktūros sąnaudų šilumos vartotojai kasmet turėtų išleisti 11,3 mln. eurų mažiau, elektros – 9,8 mln. eurų, pramonės vartotojai – apie 7 mln. eurų ir dujas vartojantys gyventojai bei įmonės – atitinkamai 2 mln. eurų ir 3,6 mln. eurų mažiau.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus skelbiamas.


*