Naujausios žinios

Alkoholis – akivaizdi pavojaus zona

Psichologė Jurga Dapkevičienė

Šaltinis: lsveikata.lt

Geria visi?

Kai moksleiviams vesdama seminarus klausiu, kokius narkotikus jie žino, minimas heroinas, marihuana, ekstazi, LSD ir kitos kai kuriems suaugusiems net negirdėtos medžiagos. O labiausiai paplitęs ir daugiausiai žalos atnešantis narkotikas – alkoholis – dažniausiai lieka nepaminėtas.

Juk alkoholio nusipirkti gali bet kas, bene visur, kur tik prekiaujama maisto produktais. Be to, viena iš veiksmažodžio „gerti“ reikšmių yra vartoti alkoholį. Taigi, geria visi, o jeigu visi, reiškia tai yra normalu. Tokias išvadas padaro daug jaunų žmonių. Ir ne tik jaunų.

Alkoholio gamintojai daro viską, kad tik išlaikytų iliuziją, jog visi žmonės vartoja svaigalus ir visiems jiems tai labai patinka. Alkoholio vartojimas siejamas su romantika, atsipalaidavimu, tikru vyriškumu, nuoširdžiais jausmais. Alkoholio reklama – neatsiejama verslo dalis. Mūsų teisė – nepasiduoti smegenų plovimui ir propagandai, būti sąmoningais, rinktis patiems, išlaikyti kritišką požiūrį ir įdiegti jį vaikams.

Alkoholio vartojimas toli gražu nėra toks absoliutus ir džiugus kaip reklamose. Dalis žmonių visiškai jo atsisako, dalis vartoja jį keletą kartų per metus. Ypač šiuo metu, kai per pasaulį ritasi „žalioji banga“, propaguojanti ekologiją, natūralumą, sveiką gyvenseną, vis daugėja žmonių, kurie vengia bet kokių priklausomybių, vartotojiškos pozicijos. Netgi be tyrimų matyti, kad sumažėjo rūkančiųjų skaičius, rečiau susiduriame su dūmų debesėliais viešose vietose.

Bet grįžkime prie alkoholio. Šiame straipsnyje pabandysime panagrinėti kaip formuojasi alkoholizmas, ir kokie pagrindiniai šios ligos požymiai.

 Čia aš per daug geriu!?

Alkoholizmas – tai liga, kurią sukelia dažnas alkoholinių gėrimų vartojimas. Ji pasireiškia liguistu, sunkiai įveikiamu potraukiu alkoholiui. Dažniausia serga 20 – 40 m. vyrai, rečiau, bet sunkiau  – moterys bei paaugliai. Prasideda iš lėto, paprastai po 5 – 10 m. piktnaudžiavimo alkoholiu, kai su potraukiu gerti atsiranda abstinencijos sindromas – fizinė ir psichinė kančia negaunant alkoholio bei poreikis atsipagirioti.

Paprastai alkoholizmas prasideda nuo „kultūringo“, „saikingo“, „proginio“ alkoholio vartojimo. Pamažu progų daugėja, jų ieškoma ir randama. Nenumaldomas troškimas išgerti – nuolatinis alkoholiko palydovas. Ilgainiui vartojant alkoholį, siaurėja interesų ratas, keičiasi draugai.

Dar vienas ryškus alkoholizmo požymis – neigimas. Jei priklausomybės neturintis žmogus išgirsta pastabą dėl alkoholio vartojimo, jo reakcija būna rami – gūžteli pečiais, susimąsto. Tuo tarpu alkoholikas šoka piestu: „Ką?! čia aš per daug geriu?! Tu į Petrą pažiūrėk, o aš…“. Alkoholikas puola ginčytis: karštai ginasi nuo bet kokių užuominų ar tiesioginių pareiškimų, kad atėjo laikas liautis gerti. Taip pat pastebiu, kad kuo arčiau žmogus pats priartėjęs prie alkoholizmo slenksčio, tuo smarkiau jis smerkia kitus geriančius. Tokiu būdu pasireiškia poreikis paneigti savo problemą ir atsiriboti nuo jos. Atsiriboti nuo problemos ir „nepastebėti“ dramblio alkoholiką verčia baimė. Juk baisu prarasti savikontrolę. Šią baimę galima prilyginti tik baimei išprotėti.

Keista, tačiau tai, kad alkoholio vartojimas tapo problema vėliausiai sužino pats alkoholikas. Giliai viduje tas žinojimas jau seniai rusena, bet įsisąmoninti ir ištarti garsiai, pripažinti savo bėdą ir nelaimę – sunkus, daug pastangų reikalaujantis žingsnis. Juk tuomet tektų mesti gerti ir spręsti kitas su alkoholio vartojimu susijusias problemas.

 Pasitikrinkime patys

Alkoholikas – žmogus, priklausomas nuo alkoholio. Jis nebūtinai klajoja gatvėmis su buteliu ir geria iki sąmonės netekimo (nors taip irgi būna). Alkoholikas tiesiog negali nutraukti alkoholio vartojimo. Ligos pradžios požymius sunku atpažinti, tačiau klausimas, kur ta riba – nėra filosofinis. Jis paprastas ir aiškus. Ir jei jis iškilo, reiškia ta riba jau greičiausiai peržengta. Paprastai viskas prasideda nuo kontroliuojamo vartojimo: geriama kiekviena proga – po darbo, susitikus su draugais, visų švenčių metu… Progų vis daugėja, toli ieškoti jų netenka. Galiausiai pasižiūrima į kalendorių ir burnelė išmetama, nes šiandien…- Tarptautinė geologo diena.

Ribą tarp „saikingo“ vartojimo, piktnaudžiavimo ir alkoholizmo padeda išryškinti ir įvairūs klausimynai. Plačiai žinomas trumpas CAGE testas, kurį atlikus galima pačiam įvertini alkoholizmo pavojų.

  1. Ar jūs kada nors pagalvojote, kad reikėtų sumažinti savo alkoholio vartojimą?
  2. Ar aplinkinių kritika dėl alkoholio vartojimo jus kada nors erzino?
  3. Ar jautėtės kaltas dėl alkoholinių gėrimų vartojimo?
  4. Ar esate gėręs alkoholį iš pat ryto, kad nusiramintumėte ar pataisytumėte savijautą?

Jei bent į du klausimus atsakėte teigiamai, yra rimtas pavojus, kad turite alkoholizmo požymių. Jei testo rezultatai verčia susimąstyti, tą ir padarykite.

psichologejurga.lt

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus skelbiamas.


*