Naujausios žinios

Asmens sveikatos priežiūros įstaigoms biudžetą subalansuoti vis sunkiau

Susitikimuose su gyventojais kalbėdama apie Širvintų ligoninę merė Živilė Pinskuvienė teigia, kad gydytojų atlyginimai ligoninėje siekia 15 tūkst. Lt, kad  jie dirba keturiais etatais, kad slaugytojų atlyginimai maži ir nebuvo kelti daug metų. Šiuos teiginius rajono vadovė patvirtina Širvintose viešėjusios Sveikatos apsaugos ir darbo ministrės Rimantės Šalaševičiūtės žodžiais, kad Vyriausybė skyrė papildomų lėšų slaugytojų atlyginimams didinti, o mūsų ligoninės vadovės esą ministrei akiplėšiškai pareiškusios, kad tas lėšas išleido kitoms reikmėms.

Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos (LGVS) informacija apie 2015 m. lapkričio 4 d. vykusį  Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdį, pasirašyta LGVS prezidento Stasio Gendvilio, rodo kitą medicinos srityje esančią situaciją. Rašte teigiama, kad iš 4,1 proc. Bendrojo vidaus produkto (BVP) lėšų, Vyriausybės programoje numatytų skirti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetui, 2016 m. skiriama tik 3,9 proc. Taip įvyko todėl, kad kasmet atsiranda nauji prioritetai – dėl geopolitinės padėties dabar finansavimo pirmenybė teikiama Krašto apsaugos ministerijai, reikia daugiau lėšų Švietimo ir mokslo ministerijai, Socialinių reikalų ir darbo ministerijai.

Lietuvos ligoninių asociacijos prezidento Dalio Vaigino teigimu, mažėja valstybės skiriamos lėšos savivaldybėms, kurios esant geresniam finansavimui galėtų remti ir savivaldybių ligonines, kitas sveikatos priežiūros įstaigas. Lietuvos rajoninių ligoninių asociacijos vadovas Vygantas Sudaris ir LGVS prezidentas Stasys Gendvilis atkreipia dėmesį, kad Valstybė nevykdo įsipareigojimų, kuriuos nurodė Konstitucinis Teismas savo nutarimais dėl išlaidų gyvybės gelbėjimui ir kitoms deleguotoms funkcijoms atlikti. Jie taip pat konstatavo, kad asmens sveikatos priežiūros įstaigoms biudžetą subalansuoti vis sunkiau, medikų atlyginimų tokiomis sąlygomis kelti neįmanoma. Komiteto posėdyje taip pat buvo pabrėžta, kad įstaigas skurdina ir nuolatinis minimalaus mėnesinio atlyginimo kėlimas, nes šiam reikalui valstybė papildomų lėšų neskiria, įstaigos šią funkciją vykdo vidiniais ištekliais.

Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos Przidento Stasio Gendvilio informacinį raštą galite skaityti čia – LGVS Informacinis raštas

2 Comments on Asmens sveikatos priežiūros įstaigoms biudžetą subalansuoti vis sunkiau

  1. bet kai įstaigas merė sujungs, atleis administraciją, o savo patikėtinius pastatys, padėtis iš karto pagerės ir atlyginimai iš karto pakils…. Ką ten tas sveikatos komitetas išmano, ką ten tie asociacijų ir sąjungų vadovai, ką ten mūsų gydymo įstaigų vadovai, jie niekas, palyginus su savivaldybės poniomis, kurios iki tiek kompetentingos, kad po respublikos ligonines važinėja, „semiasi patirties“ valdyti gydymo įstaigas, nes mūsų vadovės pasirodo nesugeba. Įdomu, kokia šitų ponių vizija? Vis porina, „aš turiu viziją“ tai tegul ir parašo viešai – per laikraštį, o dar geriau į savivaldybės svetainę įdeda. Paskaitysim

  2. Senė iš pasakos apie žveją ir auksinę žuvelę irgi turėjo viziją: „Nenoriu būti cariene, noriu būti jūrų karaliene ir kad pati auksinė žuvelė man patarnautų…“ Nespėjo garsiai tos vizijos išsakyti, ogi žiūri – vėl prie suskilusios geldos sėdi. Ko gero, ir mūsų „carienei“ gali taip nutikti.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus skelbiamas.


*