Naujausios žinios

Nesiseka žindyti. Kur kreiptis?

Kiekviena mama, dar tik besiruošdama vaikelio atėjimui, apsisprendžia: žindys ar maitins mišinuku. Apsisprendimui turi įtakos labai daug faktorių, pavyzdžiui: užimtumas, ligos, patirtis (sava ar aplinkinių patarėjų), (ne)perskaityta informacija. Todėl nevertėtų vienų ar kitų garbinti ar smerkti.

Pakalbėkime apie tas mamas, kurios apsisprendžia maitinti pačios, bet susiduria su problemomis ar klaidingais stereotipais. Paprastai visos pirmakartės mamos susiduria su vienokiomis ar kitokiomis žindymo bėdomis. Tačiau, jei tik yra noras žindyti – visos problemos išsprendžiamos, tereikia žinoti, kur kreiptis pagalbos.

  • Pirmomis dienomis Jums padės gimdymo namuose esančios specialistės. Nesidrovėkite klausti! Jos ne tik gali papasakoti, bet ir parodyti, kaip taisyklingai glausti mažylį prie krūties. Pasiteiraukite, ar ligoninės, kurioje gimdėte, žindymo specialistė galėtų duoti savo telefono numerio, kad iškilus bėdai namuose, turėtumėte kam paskambinti.
  • Neseniai mažylių susilaukusios draugės ar pažįstamos, net jei ir nebendraujate artimai, motinystės rūpesčiais ir patarimais jos mielai pasidalins.
  • Žindymo konsultantės (http://pradzia.org/mama-mamai-savanores/). Gali būti nedrąsu kreiptis į visiškai nepažįstamą žmogų ir pasakoti gana intymius dalykus, tačiau jei Jums pagalba būtina – sukaupkite drąsą ir skambinkite! Moterys malonios ir geranoriškos, pasiruošusios pagelbėti.
  • Literatūra. Bene labiausiai išgirta knyga – Kazimiero Vitkausko „Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė“. Iš tiesų, šią knygą vertėtų perskaityti dar nėštumo metu ir pasilikti lentynoje, kad būtų ranka pasiekiama, užklupus sunkumams.

Atleiskite, jei tolimesnė straipsnio dalis jus suerzins, tačiau daugelio Sumanių Mamų praktika rodo, kad vertėtų paklausyti šių patarimų – į ką pagalbos nesikreipti:

  • Mamos ir močiutės. Dažniausiai jos pačios pirmos ir neprašytos puola patarinėti, komentuoti, kad jei vaikas verkia, tai greičiausiai neturite pienuko, jis neriebus ar pan. Tokiais komentarais pridaro žalos… Nebent Jūsų mama / močiutė yra iš tų retų moterų, kurios senesniais laikais žindė ilgiau nei 2-4 mėnesius. Nes paprastai mūsų mamoms tokiu laiku „dingdavo pienas“ arba jo apskritai nebūdavo po gimdymo…
  • Įvairios neaiškios Facebook‘o grupės. Gausite daug vienas kitam prieštaraujančių komentarų / patarimų. Sugaišite daug laiko skaitydami, diskutuodami ir vis tiek pasimesite gausoje. Kompetentingai pasisakiusių ten bus mažuma.
  • Į ginekologes ar šeimos gydytojas (ypatingai vyresnio amžiaus) reikia žiūrėti kritiškai, jei Jums užduoda klausimą „Ar dar turi pieno?“.

Daugiau informacijos ir patarimų nėščiosioms bei mamytėms ieškokite svetainėje sumanimama.lt

2 Comments on Nesiseka žindyti. Kur kreiptis?

  1. Dar labai puikus dalykas yra mamų savitarpio pagalbos grupės, gaila, pas mus miestelyje neatsiranda aktyvuolių tam organizuoti :)

  2. Taip pat La Leche League Lietuva bei Lietuvoje esančios IBCLC.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus skelbiamas.


*