Naujausios žinios

Motorinė raida: 4 mėnesiai

Ketvirtojo mėnesio pabaigoje kūdikis turi atlikti šiuos psichomotorinės raidos įgūdžius:

Gulėjimas ant pilvo

Tvirtai remiasi dilbiais. Žastai iškišti į priekį taip, kad kampas tarp jų ir dilbių sudaro daugiau kaip 90 laipsnių kampą. Plaštakos pusiau atgniaužtos. Galvą išlaiko pakeltą ilgiau negu 1 minutę.

Sėdėjimas

Atliekant trakciją (lėtai traukiant už rankų iki 45 laipsnių kampo), kelia galvą ir šiek tiek sulenktas kojas. Savo nykščius įdėti į kūdikio delną, o kitais pirštais apimti delno išorinį paviršių. Labai lėtai keliant iki 45 laipsnių kampo nuo pagrindo, kūdikio galva neturi loštis atgal, kojos šiek tiek susilenkia per visus sąnarius, rankos laisvai ištiestos arba šiek tiek sulenktos.

Gulėjimas ant nugaros

Sulenkęs per klubus kojas, verčiasi ant šono.

Stovėjimas

Liesdamas pagrindą, kūdikis vėl nustoja lenkti kojas ir šiek tiek ištiesia kelio ir čiurnos sąnarius. Kūdikis jau pakankamai  nulaiko galvą vertikalioje padėtyje ir vidurio linijoje. Jei kūdikį laikome vertikaliai aukštai taip, kad jo kojos neliečia pagrindo, tuomet jas pariečia po pilvu. Po to, šiek tiek išsitiesus kelio ir čiurnos sąnariams, kūdikis gali trumpą laiką remtis kojų pirštais, tačiau kūno svorio dar neišlaiko. Rankos sulenktos, o plaštakos išlieka pusiau atgniaužtos.

Griebimas

  • Plaštakos dažniausiai pusiau atgniaužtos.
  • Rankos “žaidžia” viena su kita.
  • Kūdikis kiša žaislą į burną (rankos-burnos koordinacija). 

Percepcija (suvokimas)

Apžiūrinėja žaisliuką savo rankoje. Kūdikiui į rankas paduodamas barškutis ir stebime, ką daro su žaislu. Jei kūdikis iš karto paleidžia jį iš rankų, paduodame dar kartą. Laikydamas barškutį, kūdikis jį apžiūrinėja, pakreipia ar pasuka.

Kalbėjimas

  • Pučiamieji garsai, panašūs į v. Garsai tariami pro pusiau sučiauptas lūpas.
  • Lūpiniai garsai (m, b). Kūdikis juos taria sučiaupęs lūpas.
  • Krykštavimas. Krykštaudamas kūdikis išreiškia ir savo gerą nuotaiką, ir džiaugsmą savo skliedžiamais garsais. Tai trumpi staigūs garsai, greitai kintant balso registrui.

4 mėn. kūdikio raidos patarimai. Šioje vaizdinėje medžiagoje išvysite kaip mankštinti 4 mėnesių amžiaus kūdikio rankas, plaštakas, kaip lavinti kūdikio motorinę raidą gulint ant pilvo, ant didžiojo kamuolio.

Konsultuoja kineziterapeutė dr. Laura Straubergaitė, “Vaiko sveikatos informacinis centras”, www.vsic.lt.

Daugiau informacijos ir patarimų nėščiosioms bei mamytėms ieškokite svetainėje sumanimama.lt

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus skelbiamas.


*