Naujausios žinios

Širvintas aplankė Vilniaus regiono pertvarkos procesų ekspertės

Renata Boreikaitė

Praėjusį pirmadienį institucinės globos pertvarkos ekspertai –  neįgaliųjų, turinčių proto ir (ar) psichikos negalią, ir jų šeimų srities ekspertė Lina Gulbinė bei Vilniaus regiono pertvarkos procesų ekspertė Kristina Paulikė susitiko su Širvintų rajono savivaldybės vadovais ir įvairių sričių specialistais.

Širvintų rajono savivaldybės atstovai itin domėjosi sėkmingai kitose savivaldybėse išbandyta apsaugoto būsto paslauga, kaip puikia apgyvendinimo alternatyva psichikos negalią turintiems žmonėms, kurie negali gyventi visai savarankiškai, bet to siekia. Šie asmenys apgyvendinami jiems suteiktame būste ir tvarkosi savarankiškai gaudami minimalią atvejo vadybininko pagalbą. Taip pat diskusijos metu išskirta laikino atokvėpio paslauga, vaikų dienos centrų bei krizių centrų plėtra.

Kaip „Širviui“ teigė ekspertė Kristina Paulikė, Širvintų rajono savivaldybė domėjosi jau išbandytomis pertvarkos projekto paslaugomis, t. y. apsaugoto būsto, laikino atokvėpio ir kt. Savivaldybės atstovės minėjo, kad sunkiausia būtų rasti reikiamą būstą apsaugoto būsto paslaugai, kuri tikrai aktuali šiai savivaldybei. Diskutavo apie paslaugų gavėjų atrankos procesą. Daugeliui šeimų aktuali laikino atokvėpio paslauga, kuriai teikti sąlygos yra, taip pat galima būtų įrengti papildomas patalpas. Savivaldybės atstovai užsiminė apie tai, kad sudėtinga rasti budinčių globotojų, kurie galėtų priimti daugiau nei vieną vaiką. Svarbu paminėti, kad ekspertus pasikvietė pati Savivaldybė, kuri siekia užtikrinti visą reikiamą socialinę pagalbą savo rajono žmonėms. Tiek kitos savivaldybės, tiek Širvintų rajono savivaldybė laukia Lietuvos Respublikos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos patvirtintų naujų paslaugų aprašų, kurie leistų sklandžiau įgyvendinti paslaugų teikimą.

Su Širvintų rajono savivaldybės specialistais buvo aptartas Globos centro veiklos stiprinimas, globos viešinimo bei globėjų paieškos strategija, įvairių socialinių paslaugų plėtra rajone ir kt.

K. Paulikė teigė, kad, kaip ir visos kitos savivaldybės, taip ir Širvintų susiduria su tais pačiais iššūkiais – socialinių paslaugų užtikrinimu, bendruomenių bei NVO stiprinimu. Būtina atkreipti dėmesį į Globos centro veiklos efektyvinimą, informacinę sklaidą. Buvo rekomenduojama didinti GC etatų skaičių, tad šiuo metu Savivaldybė ieško dar vieno specialisto. Ekspertės rekomendavo daugiau dėmesio skirti bendruomenių stiprinimui, glaudesnio bendradarbiavimo su NVO sektoriumi. Savivaldybei buvo pasiūlyta domėtis gerosiomis kitų savivaldybių patirtimis teikiant jau išbandytas socialines paslaugas.

Tam tikslui ekspertų grupė ketina organizuoti gerųjų patirčių diskusijas su kitomis savivaldybėmis. Siekiant efektyvesnio tarpinstitucinio bendradarbiavimo, Širvintų rajono vadovams rekomendavo Globos centro atstovus įtraukti į Savivaldybės socialinių paslaugų plano rengimą, kitus strateginio planavimo, susijusio su pagalba globojamiems vaikams, teikiant ar organizuojant budintiems globotojams, globėjams, nesusijusiems giminystės ryšiais, globėjams giminaičiams reikiamą pagalbą ir plėtrą savivaldybėje, procesus.

„Reikia paminėti, kad visų Lietuvos globos centrų įveiklinimui nuo š. m. pradžios pradėtas įgyvendinti Europos Sąjungos projektas „Vaikų gerovės ir saugumo didinimas, paslaugų šeimai, globėjams (rūpintojams) kokybės didinimas bei prieinamumo plėtra“, – pabrėžė ekspertė K. Paulikė

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus skelbiamas.


*