Naujausios žinios

Kailiadirbystė Širvintų rajone

Tanė ir Virgis Jakubauskai Širvintų rajone ir Lietuvoje garsėja kaip kailiadirbystę puoselėjantys amatininkai. Virgis Jakubauskas šį amatą paveldėjo iš tėvo, o tėvas – iš savo tėvo. Iš kartos į kartą perduotas amatas vis dar puoselėjamas, nors Virgis Jakubauskas pasakoja, kad jis likęs vienitelis Lietuvoje kailiadirbys, dirbantis pagal senąją technologiją. Jis kailius raugia ąžuolo ar eglės žievių nuovire, plauna, džiovina ir skuta juos rankomis. Prie vieno kailio tenka padirbėti ne dešimt dienų, o beveik du mėnesius.

Kailiadirbys pasakoja, kad nuo nudirto kailio reikia nuvalyti mėsos likučius, plėves bei riebalus, kad vėliau rauginant šios dalys neapsunkintų paties rūgimo ir gremžimo proceso. Viską turi buku dalgiu nuimti.

Kailius raugina natūraliu būdu, t. y. su medžių žievėmis. Nuo žievės priklauso kailio spalva. Pirmiausia kailis mirkomas vandenyje, nes būna apstingęs. Užmetus kailį plauku į apačią ant pusapvalio balkio ir prispaudžiant jį savo kūnu ar kitomis tam patogiomis priemonėmis, aštriu peiliu, dalgio geležte ar kitu aštriu įrankiu, nupjaustomos nereikalingos organinės dalys. Po to kailį reikia dar apie 10–12 valandų mirkyti vandenyje, kol suminkštės, išbrinks, – kad geriau priimtų raugą. Taip paruoštas kailis merkiamas į paruoštą medinį ar plastmasinį indą rauginti. Vienas seniausių žinomų kailių rauginimo būdų yra rauginimas eglių žievėmis. Toks rauginimo procesas labai ilgas, trunka apie mėnesį, nes daugiau nieko nededama, juk senų senovėje jokios chemijos tiesiog nebuvo.

Ištrauktą iš raugo kailį kailiadirbys Virgis išskalauja vandenyje, nuvarvina ir kabina džiovinti. Džiūvant kailis nuolat tampomas, lankstomas pirštais, minkštinamas. Išdžiovintas kailis gali būti laikomas neribotą laiką iki paskutinės jo išdirbimo procedūros – gremžimo.

Natūraliu būdu išdirbta oda nesitampo, pavyzdžiui, ožiuko oda tampa plona ir lygi lyg šilkas, tačiau tvirta – neperplėši.

Pasak Virgio žmonos Tanės, sunkiausia išdirbti šerno patino kailį. Nelengva skusti kiškio arba triušio kailiukus. Kiekvieno žvėries kailis ypatingas ir išdirbimas turi savo niuansų. Pati Tanė šukuoja kailius. Šukavimas irgi trunka pakankamai ilgai. Jei kailis labai suveltas, tenka ilgiau šukuoti. Trumpiausiai amatininkė šukuoja mažiukus kailius.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus skelbiamas.


*